80 milliárdos tőkeemelés az MKB-nál

2014.01.27. 17:28

Több mint 80 milliárd forintos zártkörű részvénykibocsátás keretében történő tőkeemelést jelentett be az MKB Bank, olvasható a pénzintézet közleményében. Az MKB Bank ma jelentette be döntését, miszerint a bank 80,24 milliárd forintos alaptőke-emelést végez zártkörű részvénykibocsátás keretein belül. A bank alaptőkéje így közel 225,5 milliárd forintra emelkedik, írta a portfolio.hu.

Az MKB anyabankja, a BayerLB a lejegyzett részvények ellenértékéből múlt pénteken már több mint 79 milliárd forintot megfizetett. A fennmaradó körülbelül 1 milliárd forintos részt pedig február 7-én abban az esetben fizeti ki, ha a kisebbségi részvényesek nem élnek jegyzési elsőbbségi jogukkal. Az MKB tulajdonosa, a BayernLB a válságot megelőzően több tízmilliárd eurót fektetett az USA-ban kibocsátott jelzálogfedezetű értékpapírokba.

A túlzott kockázatvállalás miatt elszenvedett veszteségei 2008-ban és 2009-ben oda vezettek, hogy egyebek mellett 10 milliárd eurós tőkeinjekciót nyújtott a bajor állam a szövetségi bank számára. Hogy ennek versenytorzító hatásait kivédjék, az Európai Bizottság által 2012-ben elfogadott szerkezetátalakítási terv értelmében felére kell csökkenteni a Bayern LB méretét, és többek között értékesíteni kell az évek óta veszteséges magyar leánybankot 2016-ig.