Zsolt
2 °C
18 °C

Közel egy milliárdot buknak a betétesek

2014.01.30. 08:07

A betétesek nagy része már pénteken pénzéhez juthat, a közterheket automatikusan levonják - közölte a betétbiztosítási alap – írja a Napi.hu.

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet után 10072 betétest kártalanít az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). Az egymillió forintig terjedő kártalanításokat péntektől kézbesíti a Magyar Posta. Az e feletti kártalanítási kategóriákba eső ügyfelek szintén péntektől kapják lakcímükre a postai értesítőt. A kifizetések megkezdését a takarékszövetkezet adatállományának gyors feldolgozása tette lehetővé. A kártalanítás teljes összege meghaladja a 22 milliárd forintot. A kártalanítás megkezdésétől számított negyedik munkanapon a kártalanítási összeg 91,5 százalékát átadták a kifizető partnerszervezetek részére.

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet biztosított betéteseinek 85 százaléka magánszemély, a takarékszövetkezetben tartott betétek átlagos nagysága meghaladta az országos átlagot: 2,2 millió forint.

"A múlt hét csütörtöki bezárást követően eltelt négy munkanapon a kifizető partnereinkkel, az OTP Bankkal, a Postával és a Takarékbankkal megfeszített tempóban dolgoztunk annak érdekében, hogy a kártalanítást bőven a törvény által előírt húsz munkanapos időkereten belül tudjuk lefolytatni. A célunk az, hogy a betétesek első csoportja már ezen a héten a kezében tudhassa a körmendi takarékban elhelyezett megtakarítását." - mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása háromféle módon történik:

  • 1 millió forint kártalanítási összegig: százezer forintig a betétesek péntektől a postai kézbesítőtől kapják meg a kártalanítást, illetve százezer és egymillió forint közötti összeg esetében a postán való személyes felvételhez szükséges értesítőt.
  • 1 és 5 millió forint kártalanítási összeg között: a betétesek péntektől kapják kézhez az OBA Betétbiztosítási Kártya használatához szükséges titkos PIN kódot, pár nap múlva pedig magát a kártyát. A pénzügyi kifizetési elszámolást tartalmazó levélküldemények kézbesítését ezen a héten kezdi meg a Posta. A kártyával az OTP Bank pénzkiadó ATM automatáiból és fiókjaiban, illetve a Postán tudnak pénzt felvenni.
  • 5 millió forintot meghaladó összegű kártalanításban részesülő betétesek a héten kapják meg a kifizetési elszámolást, mellyel hétfőtől juthatnak hozzá a kártalanításukhoz a megjelölt takarékszövetkezeti fiókban.

Mennyi pénzről van szó?

A takarékszövetkezet teljes biztosított betétállománya (kamat+tőke): 26,8 milliárd forint. Ebből OBA kártalanítási kötelezettség (kamat+tőke) 100 000 eurónak megfelelő 30346 000 forint összegig (zárolt betétekkel, vizsgálandó tételekkel együtt): 22,2 milliárd forint.

Átlagos betétnagyság a magánszemélyek esetében: 2,6 millió forint, jogi személyek esetében: 2,2 millió forint.

Biztosított és kártalanításra jogosult betétesek száma: 10072, ebből magánszemély 8563 fő, vállalkozás, társadalmi szervezet (kft., bt., egyesület, egyéni vállalkozó, egyház stb.) 1475 db, tulajdonközösség 34 db.

A legidősebb kártalanítandó betétes 1902-es születésű, a legfiatalabb 3 hónapos. A legrégebben elhelyezett betét 1964-ből való.

A kártalanítás 12 különböző ország betéteseit érinti, összesen 16 millió forint összegben.

Nem OBA által biztosított, 1993. július 1. (az OBA biztosítás hatályba lépése) előtt elhelyezett betétek összege, amelyekre továbbra is az 1993 előtti állami garancia vonatkozik: 153 db (összesen 22,2 millió forint).

A hatályos törvényi előírások szerint a magánszemélyeknek járó kamat után az OBA levonja a kamatjövedelem adót és befizeti az adóhivatalnak. 6676 fő OBA kártalanításra jogosult magánszemély után levont kamatjövedelem adó összesen: 28 millió forint, egészségügyi hozzájárulás: 10,5 millió forint.

Kik buknak és mennyit?

Az 500 forint alatti betétekre az OBA nem fizet kártalanítást: 709 betétes így összesen 54 ezer forintot bukik.

Az OBA kártalanítási értékhatárát, azaz 30346 000 forintösszeget meghaladó betétesek száma: 44 fő (összege: 881 millió forint).

Az OBA által nem biztosított, a Hpt. 213. § (1) bekezdés által betétbiztosítás alól kizárt betétek: önkormányzatok száma: 5 (összeg: 29,6 millió forint)

Az OBA kártalanítással kapcsolatban az érdeklődők hívhatják az OBA helyi tarifával, éjjel-nappal működő ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.