Cinkotai egyedül maradt az MNB-ben

2014.02.05. 14:25 Módosítva: 2014.02.05. 16:57

Az MNB monetáris tanács január 21-i kamatdöntő ülésén Cinkotai János egyedül maradt, míg Pleschinger Gyula nem volt jelen. Cinkotai megelégedett volna egy 10 bázispontos kamatcsökkentéssel, viszont a többi 7 szavazó tag megszavazta a 15 bázispontos vágást. Így esett 2,85 százalékra a jegybanki alapkamat.

Cinkotai a kisebb, 10 bázispontos kamatcsökkentés mellett azzal érvelt, hogy a forint régiós devizákhoz viszonyított kamatkülönbözete csökkent, valamint az állampapír-piaci hozamgörbe meredek, ez véleménye szerint a kamatcsökkentési ciklus alját jelzi.

Vélhetően az inflációs specialista Cinkotai ugyanakkor jelezte, hogy a forint euróhoz viszonyított árfolyamának további gyengülése az importon keresztül az árszínt növekedését eredményezheti.

Így látja a helyzetet az MNB MT:

A nemzetközi befektetői hangulat az amerikai eszközvásárlási program év végi lassítása ellenére is támogató maradt, Magyarország kockázati megítélése javult, a gazdaság sérülékenységét csökkenti a tartósan magas külső finanszírozási képesség és a csökkenő külső adósságállomány. A tanács egy tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a forinteszközöknek a kedvezőbb kockázati profillal rendelkező régiós devizákhoz viszonyított kamatkülönbözete érdemben csökkent, amely kockázatokat rejthet magában.

Az MT úgy véli, hogy a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol. A tanács egy tagja ugyanakkor hangsúlyozta: a vezető jegybankok kommunikációja alapján várhatóan mind az Európai Központi Bank, mind a Fed, mind pedig a Bank of Japan tartósan fenntartja a laza monetáris kondíciók alkalmazását, amely véleménye szerint a támogató pénzügyi környezet fennmaradásának irányába mutat.

A decemberi kamatdöntő ülésen elhangzottakkal összhangban egyetértettek abban, hogy bár az árstabilitás elérése a monetáris lazítás irányába mutat, a nemzetközi pénzügyi környezet alakulását bizonytalanság övezi. Összességében pedig a tanács megítélése szerint indokolttá vált a kamatcsökkentés ütemének mérséklése.

Akit bővebben érdekel, hogy milyen tanulmány alapján hozza döntéseit az MNB, ezt olvassa el.