Magunknak köszönhetjük a gyenge forintot

2014.02.05. 15:42

Nem a Fed eszközvásárlásainak lassítása, hanem fundamentális problémák állnak a forintra nehezedő nyomás hátterében. Magyarország ezért 70 százalékban magának köszönheti a kialakult felfordulást Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerint, írja a Portfolio.hu.

Magyarország a legrosszabb az általam látogatott országok közül

– mondta Jakobsen, aki szerint még még vissza sem értünk a 2008-as nominális GDP szintünkhöz, és így a most látott növekedés valójában csak a rendkívül alacsony bázis miatt tűnik kedvezőnek. A magyar versenyképesség tendenciája is romló, amit jól tükröz a fajlagos munkaerőköltség emelkedése.

Általában is az országok bizonytalan átalakulása az oka annak, hogy tőkét vonnak ki a régióból. Nincsenek valós reformok, a belső leértékelés sokkal fájdalmasabb, ezért választja néhány ország inkább a külső leértékelést, hogy növeljék a versenyképességüket. 

Magyarország nem hajtott végre jelentős strukturális reformokat, nagyon magas a nem teljesítő hitelek aránya a bankszektorban, és az állampapírpiac a külföldiek kegyelmére van bízva a magas részesedésük miatt.