3,95-4,95 százalékos kamatú orosz hitelt veszünk fel Paksra

2014.02.05. 21:30 Módosítva: 2014.02.06. 10:39

Sikerült megállapodni szerdán Oroszországgal a paksi atomerőmű-beruházás pénzügyi szerződésének részletkérdéseiről – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter a Hír TV Magyarország élőben című műsorában, írja az MTI. Varga Mihály közölte: a szerződést néhány napon belül alá tudják írni.

Megállapodtak a kamatszintben és abban is, hogy mikor kell megkezdeni a törlesztést. A kamat mértékére vonatkozó kérdést a miniszter elhárította azzal, hogy ezt a következő napokban fogják bejelenteni. Elmondta viszont, hogy az elkészült erőmű beüzemelése után fél évvel kezdődően, körülbelül 21 éven keresztül kell majd törleszteni a hitelt.

3,95-4,95 százalék lesz a paksi euróhitelkamat

Sávos, 3,95-4,95 százalék lesz annak a 2025 és 2046 között törlesztendő euróhitelnek a kamata, amit a paksi bővítésre ad Oroszország - jelentette be csütörtökön Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a köztévében, idézi a Népszabadság. A hitel visszafizetését 2025-ben kell megkezdeni, és az 21 évig tart, de előtörleszthetünk, ha valamiért hirtelen sok pénzhez jutnánk. A lap számításai szerint  a 21 törlesztési év alatt a tőke és a kamat mai áron évente átlagosan körülbelül 300 milliárd forinttal terheli majd a költségvetést.

A megállapodást be fogják nyújtani elfogadásra a parlamentnek. A megállapodást elvileg megalapozó adatok azonban továbbra is tíz évig titkosítva maradnak.

Nagyjából annyi, mint a brit erőmű

Varga korábban arról beszélt, hogy az új paksi erőmű megépítéséhez annyi kölcsönt kívánnak felvenni Oroszországtól, amennyibe az kerül. Varga hétfőn arról beszélt, hogy  abban már megállapodtak, hogy a költségek 80 százalékát finanszírozza az orosz fél, és 20 százalékát a magyar.

Hozzátette: a 20 százalék a beruházás későbbi szakaszában is kifizethető. Ez azt jelenti, hogy ha „10 milliárd eurót veszünk kölcsön az oroszoktól" (ezt az összeget kedd este is megerősítette), akkor nagyjából 5,5 milliárd euróba kerül egy erőművi blokk megépítése. Ez az ár nagyjából annyi, amennyi a nagy-britanniai vagy a finnországi erőműveké.