Megbillentette az eurót a német döntés

2014.02.07. 11:43

Az Európai Unió Bírósága elé utalta a német alkotmánybíróság azt a kérdést, hogy összefér-e az uniós joggal az Európai Központi Bank (EKB) felső korlát nélküli államkötvény-vásárlási programja, írta az MTI.

A karlsruhei bíróság pénteki közleménye szerint nyomós érvek szólnak amellett, hogy az EKB az OMT néven ismert programmal túlterjeszkedik a hatáskörén és megsérti a költségvetés jegybanki finanszírozásának tilalmát, de a kérdésben nem a német alkotmánybíróságnak, hanem az Európai Unió legfelső jogértelmező fórumának kell döntenie.

Ez az első eset, hogy a német alkotmánybíróság az Európai Unió Bíróságától kér jogértelmezést. Az EKB 2012-ben döntött az OMT elindításáról. A programra egy centet sem költöttek, de az intézkedés így is jelentősen enyhítette a válsággal küzdő euróövezeti tagországok államkötvényeire nehezedő piaci nyomást, javítva az államháztartás finanszírozási lehetőségeit.

A piacok negatívan fogadták a német alkotmánybíróság mai bejelentéseit, az euró a dollárral szemben 1,3580-ról 1,3550-ig süllyedt, a vezető európai részvényindexek néhány tized százalékkal csökkentek, illetve a periféria országok német feletti államkötvény hozamfelárai kicsit tágultak. A negatív reakciók később aztán gyorsan el is múltak.