Gyárfás
19 °C
35 °C

Leintette az Alt Cash-t az MKEH

2014.02.11. 18:15

Elutasította a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) az Alt Cash-nek az NR-300-as, az NR-240-es és az NR-440-es online pénztárgépekre benyújtott újabb kérelmeit, írja az MTI. A döntést az MKEH a kérelmek és a típusok, illetve a folyamatban lévő fellebbezési eljárás közötti ellentmondásokkal indokolta. A hivatal azt is jelezte, hogy a vonatkozó jogszabályok nem adnak lehetőséget gyorsított engedélyezési eljárásra.

Új pénztárgép forgalmazásának engedélyezésekor az eljárásra 15 napos határidő vonatkozik, de ez indokolt esetben 15 nappal meghosszabbítható – emlékeztet a közlemény. A kérdéses pénztárgépek esetében ugyanakkor a korábban feltárt problémák miatt, valamint, hogy megelőzzék egy már engedélyezett pénztárgép engedélyének esetleges visszavonását, akár ismételt szakértői kirendelés, új white box tesztelők közreműködésének előírása is indokolt, ami az engedélyezési eljárás időtartamát növeli – írták.

A pénztárgép-forgalmazó Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra a hivatalhoz múlt hét pénteken beadott kérelmét. Ebben azt írták, hogy az MKEH által korábban feltárt biztonsági rést az adóügyi ellenőrző egység (AEE) gyártójával közösen megszüntették.

A kft. február 7-én jelentette be, hogy egy másik forgalmazó, a Laurel segítségével biztonságosabbá alakította a gépeket. A cég arra kérte megrendelőit, egyelőre várjanak más pénztárgép megrendelésével február 16-ig, mert lát arra esélyt, hogy gyorsított eljárásban addig megkapja a forgalmazási engedélyeket.

Az MKEH január 23-án jelentette be, hogy visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazott, SAM4S NR-300 ONLINE, és a Japán Cash Company Kft. S&E NR-300 ONLINE elnevezésű, korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét. Az indoklás az volt, hogy az érintett pénztárgépek – a beépített AEE funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt – lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre, és rejtett funkciójuknak köszönhetően jogsértő célokra használhatók. Az érintett kasszákat mintegy 80 ezer vállalkozó rendelte meg.

A kormány időközben úgy rendelkezett, hogy a két érintett forgalmazó károsultjai rendelhetnek másik gépet úgy, hogy állami támogatás formájában megkaphatják az igazoltan megfizetett előleget, foglalót, ha új gépet rendelnek a NAV honlapján február 16-ig.