Alakul a bankpánik Ukrajnában

2014.02.12. 09:44

Bajban van az ukrán Brokbizneszbank, kedden sorok kígyóznak a kiejvi fiókja előtt – írja a hvg.hu a Business New Europe cikkére hivatkozva. Az ország 18. legnagyobb bankja pénzügyi helyzetével kapcsolatban kétségek merültek fel. A pánik dominószerű folyamatokat indíthat el a rendkívüli gazdasági nehézségekkel küzdő ország bankrendszerében.

Korábban olyan hírek jelentek meg, hogy az emberek nem tudnak hozzájutni pénzükhöz az ATM-ekből és a bank legnagyobb vállalati ügyfele, a Kyivmiszkbud építőipari vállalat átvitte számláját egy állami tulajdonú pénzintézethez.

A bank vezetése ugyanakkor tagadja, hogy bármilyen fizetési problémával küszködnének. Az ATM-ekkel azért lehetnek gondok, mert technikai problémát okozott, hogy szakítottak a Visával és mostantól MasterCarddal működnek együtt. A Kyivmiszkbud vezérizgatója szintén tagadta, hogy bankváltásuknak köze lenne korábbi partnerük esetleges anyagi gondjaihoz. Egy ilyen pánik azonban könnyen öngerjesztő folyamattá válhat. Helyi lapértesülések szerint a Brokbizneszbank ügyfelei kilencmillió dollárnak megfelelő betétet vontak ki a pénzintézetből a múlt héten.