Otthagyja Matolcsyt Mr. Infláció

2014.02.12. 21:20

Hamarosan elhagyja a nemzeti bank kamatdöntő testületét, a monetáris tanácsot Cinkotai János – értesült az Origo. A lap kérdésére az érintett csak annyit mondott, hogy semmiről nem szeretne semmit mondani, és letette a telefont.

Azt nem tudni, hogy Cinkotai, aki a közgazdászok körében közkeletű vélekedés szerint az országban a legpontosabban meg tudja becsülni a várható inflációt, miért hagyja ott a jegybankot, bár a lap forrásai szerint többször is hangoztatta: lehet, hogy csak a félidőig vállalja a monetáris tanácsi tagságot. Márpedig a tanácsba 2011 márciusában választották meg, vagyis a hatéves mandátumának fele most márciusban telik le.

A lap ismerőire hivatkozva azt írja: azért fogalmazódott meg benne, hogy nem tölti ki megbízatását, mert idős (idén lesz 69 éves,) és még meg szeretné írni az infláció magyarországi történetét, amelyet élete legfőbb művének szán. 

Cinkotait korábban, 2012 őszén, parlamenti folyosói pletykákban úgy is emlegették, mint akinek halvány esélye lehet Simor Andrást váltani (2013 tavaszán) a jegybank élén. Azután történt ez, hogy Orbán Viktor egy zárt körű megbeszélésen azt mondta, olyan jegybankelnököt szeretne, aki mindig pontosan belőtte a várható inflációt, majd a monetáris politikát és a jegybanki köröket ismerő közgazdászok egyhangúlag azt mondták, hogy ez a leírás leginkább Cinkotaira illik. 

Az egész pályafutását az infláció vizsgálatának szentelte. A rendszerváltás előtt az Országos Anyag- és Árhivatalban dolgozott, ahol kidolgozta azóta is alkalmazott, forrásaink szerint azonban sok szempontból őskorszaki eszközökre alapozó inflációs módszertanát. Amikor 2011 tavaszán jelölték az MNB monetáris tanácsába, azt mondta magáról, hogy „az elmúlt 23 év alatt inflációs előrejelzéseim 96 százalékos biztonsággal teljesültek”.

Az inflációval kapcsolatos meglátásait több kormány és jegybankelnök is hasznosította. A rendszerváltás idején az Antall-Boross-kabinet mellett árszakértőként segítette az inflációcsökkentést az akkori nagyon magas, 35-40 százalék közötti szintről. Ezután 1994-1998 között előbb Bod Péter Ákos jegybankelnöksége idején tanácsadó volt, az őt követő Surányi György elnöksége alatt alelnöki tanácsadó, 2001-2007 között Járai Zsigmond mellett – külső munkatársként – elnöki tanácsadó, 2009-től a monetáris tanácsba történt megválasztásáig pedig Simor András tiszteletbeli elnöki tanácsadója volt. „Nem véletlen, hogy egyfajta külső kontrollként minden kurzus alatt kíváncsiak voltak a véleményére, ha nem is vették mindenhol komolyan” - fogalmazott 2012 őszén az Index egyik forrása.

Az is tény ugyanakkor, hogy Cinkotai nagyon önálló személyiség, gondolkodása több ponton eltér a hagyományos közgazdasági iskoláktól. Az Origo cikke szerint azért, mert önállóan gondolkodó, karakán szakember, egyre több lett a súrlódás közte és Matolcsy György jegybankelnök között. Ennek egyik oka az, hogy a kamatdöntéseknél nagyobb figyelmet szentel az árfolyamnak, mint Matolcsy – emiatt már akkor volt nézeteltérésük, amikor a mostani MNB-elnök még gazdasági miniszter volt, de most januárban is egyedül maradt a monetáris tanácsban azzal, hogy 0,2 helyett csak 0,1 százalékponttal csökkentette volna az alapkamatot.

Matolcsy György elnöknek a lap információi szerint nincs ellenére, hogy Cinkotai elhagyja a jegybankot. Értesülésünk szerint már fel is kért valakit (a nevét nem tudjuk), akit szívesen látna a monetáris tanácsban Cinkotai helyén. A tanács új tagját viszont nem ő, hanem Rogán Antal javasolja majd.