Amerika felé nyit a magyar hálózatkutató cég

2014.02.21. 10:58

170 millió forintos befektetéssel kisebbségi részesedést szerzett a Primus Capital tőkealapkezelő a Maven Seven Hálózatkutató Zrt.-ben (Maven7). A befektetés révén a hálózatkutatáson alapuló elemzéseket és szolgáltatásokat nyújtó cég továbbfejleszti és a nyugat-európai és tengerentúli piacokra viszi OrgMapper elnevezésű szoftverét, média- és gyógyszeripari hálózatelemzési szolgáltatásait, és megerősíti amerikai leányvállalatának értékesítési tevékenységeit.

A Maven7 négy éve működik, a hálózatkutatás eredményeinek üzleti alkalmazásba ültetésével foglalkozik. Alapítói többek közt Barabási Albert-László (Northeastern és Harvard Egyetem) és Vicsek Tamás (Magyar Tudományos Akadémia, ELTE). A cég az üzleti döntéshozókat segíti nagy mennyiségű, nehezen értelmezhető adatok hálózatos megközelítésével.

A cég online platformja, az OrgMapper lehetővé teszi felhasználói számára, hogy a hálózatkutatás és az adatbányászat segítségével elemzéseket végezhessenek a szervezetfejlesztésben, gyógyszeriparban, médiában és más területeken.

A Maven7 a Primus Capital tizedik befektetése. Bruckner Zoltán, a Primus Capital befektetési igazgatója kiemelte: „A Maven7 és a Primus üzleti megközelítése is nemzetközi versenyképesség és végrehajtás hazai fizikusok és mérnökök tudására építve."

Barabási Albert-László, a cég tudományos tanácsadója, a hálózatelmélet egyik világszerte legelismertebb kutatója, két bestseller szerzője (Behálózva és Villanások). A Maven7 közösségi hálózatelemző szoftverét, a OrgMappert az ELTE Biológiai Fizika kutatócsoportjának munkatársai fejlesztik Vicsek Tamás Széchenyi-díjas akadémikus szakmai irányításával. Az OrgMapper tartalmazza azt a Cfinder nevű algoritmust, melyről a Nature-ben kétszer is írtak (2005, 2007).

Barabási Albert-Lászlóval készült korábbi interjúnkat itt olvashatja. Barabási Erdélyben született, bukaresti, majd budapesti tanulmányai után Bostonban doktorált, 1994 óta Amerikában kutat. Hálózatelméleti kutatásait 2002-ben angolul írta meg Linked című könyvében, a közérthető nyelven írt tudományos bestseller egy évvel később magyarul is megjelent Behálózva címmel. 2003-ban a Wired az év tudósának választotta.