Gerzson
-3 °C
2 °C

Egyre olcsóbb a föld Horvátországban

2014.02.25. 18:57

 Európai uniós csatlakozása óta Horvátországban 20 százalékkal csökkent a mezőgazdasági földek ára, és egyelőre elmaradnak a nagy földterületeket felvásárló külföldiek is - írta a Glas Slavonije horvát napilap keddi számában.

Alaptalanok voltak azok a félelmek, hogy a csatlakozás után az „olcsó“ földterületek a külföldiek kezébe kerülnek - hívták fel a figyelmet a cikkben. A lap szerint azonban ebből még koraimesszemenő következtetést levonni, mivel két-három év múlva teljesen új helyzet is előállhat. A földspekulánsok, akik az EU-csatlakozás előtt nagy földterületeket vettek, azt remélték, hogy a termőföld ára hirtelen megugrik, de ez egyelőre nem történt meg – írják szakértőkre hivatkozva. Ettől függetlenül van kereslet a termőföld iránt, főleg azok vásárolnak földeket, akik meg is művelik. Az újságnak nyilatkozó szakemberek szerint a vásárlók leginkább a nagyobb, egybefüggő földterületeket keresik, és ezek ára magasabb is.

Minőségtől függően a hektáronkénti ár 2000-8000 euró között mozog. A legjobb minőségű termőterületekért - Vukovár környékén és a Drávaszögben - a vásárlók hajlandóak magasabb árat fizetni – jegyzi meg a lap.