Sára, Márió
2 °C
6 °C

Már több mint kétmillió nyugdíjasunk van

2014.02.28. 08:00 Módosítva: 2014-02-28 08:30:31

Egy év alatt 66 ezerrel kevesebb ellátást folyósított a nyugdíjbiztosító, elsősorban a korhatár alatti ellátásból kerültek ki emberek – derül ki a Napi.hu ONYF-adatokra hivatkozó cikkéből. A rendes nyugdíjak száma alig 10,4 ezer fővel nőtt, tehát az ellátórendszerből kihullott mintegy 56 ezer ember.

Rezsicsökkentés -> alacsony infláció -> nyugdíjemelés

A nyugdíjak messze az infláció felett emelkedtek, köszönhetően a vaskosan felülbecsült inflációnak. Az átlagnyugdíj nem is 5,2, hanem hat százalékkal nőtt - ez utóbbi azzal magyarázható, hogy az elhunyt nyugdíjasok nyugdíja jóval alacsonyabb, mint a frissen nyugalomba vonulóké. Az átlagos nyugdíj reálértéke 4,3 százalékkal emelkedett, ami tisztes jövedelemnövekedés ahhoz képest, hogy a GDP alig 1,1 százalékkal nőtt egy év alatt.

A nyugdíjasok létszáma először haladta meg a kétmillió főt. A következő években ez a szám stabilizálódik, nagyon lassú növekedés mellett. A nyugdíjrendszer finanszírozásához szükséges 50 évre előretekintő számítások szerint 2037-2038-ra éri el a korbetöltött nyugdíjasok száma a 2,1 milliót, azt követően viszont felgyorsul ez a növekedés, hisz 2044-re már több mint 2,3 millió nyugdíjassal számolnak, miközben az össznépesség létszáma a mai 10 millió főről 8,7 millióra csökken.

Szintén rekordnak számít, hogy százezer főre nőtt azon nyugdíjas nők száma, akik 2012-ben vezetett 40 éves korkedvezménnyel vonultak nyugdíjba. Az Orbán-kormány fő csapásiránya épp az volt, hogy a nyugdíjba vonulás idejét a tényleges nyugdíjkorhatárhoz kösse-közelítse, egy kivétel ez az új program volt, amely két év alatt százezer idő előtti nyugdíjast termelt ki. Jelentősen csökkent rokkantsági ellátásban lévők száma - egy év alatt 58 ezer fővel -, ugyanakkor még mindig 420 ezer fő kap rokkantsági ellátást.

A volt fegyveresek sokat, a rokkantak keveset kapnak

Az átlagos öregségi nyugdíj a 2012-es 107,1 ezer forintról tavaly 113 ezer forintra nőtt. A nyugdíjasok elitjét továbbra is a volt fegyveres testületi dolgozók adják, a még korhatárt el nem ért nyugdíjasok átlagosan 199,9 ezer forintot kapnak havonta. A magas nyugdíj nem az egykori magas fizetéseknek a következménye, hanem a korábbi szabályok szerint e fegyveres testületeknél eltöltött éveket magasabb szorzóval vették figyelembe - így könnyen összejött akár 40-50 éves szolgálati idő - ennél kisebb tényleges szolgálat alatt.

A nyugdíjskála alján a rokkantsági ellátások vannak, az ONYF adatai szerint tavaly egy rokkantnyugdíjas havi 64,7 ezer forintot kapott. Ez utóbbi kifejezetten alacsony összeg, ám míg az öregségi nyugdíjak mögött akár 40-45 évnyi ledolgozott munkaviszony áll, addig a lényegesen alacsonyabb rokkantellátások megszerzéséhez már 20 év szolgálati idő is elegendő.