Ilona
17 °C
32 °C

Megint a Porschétól rendel autót a kormány

2014.03.03. 16:25
Kormányzati vezetői autókat szállíthat a Porsche Hungaria Kft., összesen 25 felső-közép és két alsó-közép kategóriás járművet 189 millió forintért. A cégnek nem akadt versenytársa a közbeszerzésen. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. is a Porsche Lízingtől bérel 8 autós flottát nettó 44 millióért.

Új állami autótenderen futott be a Porsche Hungaria Kft. (PH), ezúttal a kormányzati vezetői autók szállítására kiírt közbeszerzésén nyert egyedüli ajánlattevőként, írja a Napi.hu. Az uniós közbeszerzési értesítőben (Tenders Electronic Daily) megjelent tájékoztató szerint nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként bruttó 189 millió forintért 27 járművet szállíthat a cég.

Így egy autóra átlag 7 millió forint jut; az összeg tartalmazza a forgalomba állítás költségeit, az adókat és biztosításokat is. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alatt működő a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) 25 darab felső-közép és kettő alsó-közép kategóriába sorolt járművet szerez be.

A közbeszerzés decemberi kiírásakor a KEH annyit mondott a Napi.hu-nak, hogy „az új gépjárművek használói egyrészt a 192/2010. (VI. 10.) kormányrendelet alapján személyes gépjárműhasználatra jogosultak köréből, másrészt az ugyanezen rendelet által meghatározott szervezeti egységek közül kerülnek ki. Ezen kívül lesznek autók, melyek a KEF alapfeladatainak ellátására szolgálnak”. Az előbbi érintetti körbe így a miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok, miniszteri biztosok, kormányhivatalok és központi hivatalok vezetői tartoznak.

Skoda Superbek a minisztereknek

A PH korábban is szállított járműveket az állami intézményeknek. Az Orbán-kormány 2011-ben cserélte le a miniszterek és államtitkárok autóinak nagy részét a cég által képviselt Skoda Superbekre, mintegy 600 millió forintért 97 autót vettek. Az elődök Audi autói az új kormánynak hivalkodóak voltak, s nem gazdaságos az üzemeltetésük.

Magyarország EU-elnöksége idején a megnövekedett diplomáciai feladatokra hivatkozva szintén a Porschétől bérelt a Külügyminisztérium 210 járművet (Skodákat, Audikat, VW-kat) 69 millió forintért. Az uniós pályázatok végrehajtását ellenőrző Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. 2012-ben szintén Skodákat vásárolt nettó 191 millió forintért a PH-től és a Porsche Inter Autó Hungaria Kft.-től.

Szállítanak az állami dohánycégnek és az MTVA-nak is

A Porsche-csoporthoz tartozó Porsche Lízing Kft. nyerte meg novemberben – három ajánlattevő közül – a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. 8 darab, 5. közép kategóriájába tartozó személygépkocsik tartós bérletére és flottakezelésére kiírt közbeszerzését, három évre nettó 44,1 millió forintért.

A PH a közelmúltban egyedüli pályázóként nyert a közmédiumokat felügyelő Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) járműtenderén is. Az MTVA vezetőinek tíz, míg a műsorkészítéshez kilenc darab 4, illetve 5 ajtós (nem kombi), benzines személygépkocsit szállít nettó 81,9 millió forintért. Az médiaalap tavaly szintén vásárolt a cégtől 17 Skodát, 5 darab felső-közép és 11 közép kategóriásat, 81,4 millió forintért.

A Porsche-csoporthoz tartozó Porsche Lízing Kft. nyerte meg a Külügyminisztérium 21 jármű bérletére kiírt tenderét is, két évre nettó 920,3 ezer euróért (mintegy 276,1 millió forintért) biztosítanak a brüsszeli magyar állandó képviselet, az állandó NATO-képviselet és a magyar brüsszeli nagykövetség részére protokollcélokra és szállítási feladatokra autókat.

A PH nyert az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felügyelete alá tartozó BM Heros Zrt., az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a Magyar Közút Nonprofit Zrt. egy-egy tenderén, míg a Porsche Lízing Kft. győzött a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. beszerzésein. A Porsche Lízing 2010 nyarán negyedmagával, konzorciumtagként megnyerte az ORFK 900 darabos flottabérletre kiírt közbeszerzését is, ezen Skodákat és Volkswageneket biztosítanak a rendőrségnek, négy évig közel hárommilliárd forintért.