Olivér
5 °C
8 °C

Megint a Porschétól rendel autót a kormány

2014.03.03. 16:25
Kormányzati vezetői autókat szállíthat a Porsche Hungaria Kft., összesen 25 felső-közép és két alsó-közép kategóriás járművet 189 millió forintért. A cégnek nem akadt versenytársa a közbeszerzésen. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. is a Porsche Lízingtől bérel 8 autós flottát nettó 44 millióért.

Új állami autótenderen futott be a Porsche Hungaria Kft. (PH), ezúttal a kormányzati vezetői autók szállítására kiírt közbeszerzésén nyert egyedüli ajánlattevőként, írja a Napi.hu. Az uniós közbeszerzési értesítőben (Tenders Electronic Daily) megjelent tájékoztató szerint nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként bruttó 189 millió forintért 27 járművet szállíthat a cég.

Így egy autóra átlag 7 millió forint jut; az összeg tartalmazza a forgalomba állítás költségeit, az adókat és biztosításokat is. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alatt működő a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) 25 darab felső-közép és kettő alsó-közép kategóriába sorolt járművet szerez be.

A közbeszerzés decemberi kiírásakor a KEH annyit mondott a Napi.hu-nak, hogy „az új gépjárművek használói egyrészt a 192/2010. (VI. 10.) kormányrendelet alapján személyes gépjárműhasználatra jogosultak köréből, másrészt az ugyanezen rendelet által meghatározott szervezeti egységek közül kerülnek ki. Ezen kívül lesznek autók, melyek a KEF alapfeladatainak ellátására szolgálnak”. Az előbbi érintetti körbe így a miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok, miniszteri biztosok, kormányhivatalok és központi hivatalok vezetői tartoznak.

Skoda Superbek a minisztereknek

A PH korábban is szállított járműveket az állami intézményeknek. Az Orbán-kormány 2011-ben cserélte le a miniszterek és államtitkárok autóinak nagy részét a cég által képviselt Skoda Superbekre, mintegy 600 millió forintért 97 autót vettek. Az elődök Audi autói az új kormánynak hivalkodóak voltak, s nem gazdaságos az üzemeltetésük.

Magyarország EU-elnöksége idején a megnövekedett diplomáciai feladatokra hivatkozva szintén a Porschétől bérelt a Külügyminisztérium 210 járművet (Skodákat, Audikat, VW-kat) 69 millió forintért. Az uniós pályázatok végrehajtását ellenőrző Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. 2012-ben szintén Skodákat vásárolt nettó 191 millió forintért a PH-től és a Porsche Inter Autó Hungaria Kft.-től.

Szállítanak az állami dohánycégnek és az MTVA-nak is

A Porsche-csoporthoz tartozó Porsche Lízing Kft. nyerte meg novemberben – három ajánlattevő közül – a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. 8 darab, 5. közép kategóriájába tartozó személygépkocsik tartós bérletére és flottakezelésére kiírt közbeszerzését, három évre nettó 44,1 millió forintért.

A PH a közelmúltban egyedüli pályázóként nyert a közmédiumokat felügyelő Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) járműtenderén is. Az MTVA vezetőinek tíz, míg a műsorkészítéshez kilenc darab 4, illetve 5 ajtós (nem kombi), benzines személygépkocsit szállít nettó 81,9 millió forintért. Az médiaalap tavaly szintén vásárolt a cégtől 17 Skodát, 5 darab felső-közép és 11 közép kategóriásat, 81,4 millió forintért.

A Porsche-csoporthoz tartozó Porsche Lízing Kft. nyerte meg a Külügyminisztérium 21 jármű bérletére kiírt tenderét is, két évre nettó 920,3 ezer euróért (mintegy 276,1 millió forintért) biztosítanak a brüsszeli magyar állandó képviselet, az állandó NATO-képviselet és a magyar brüsszeli nagykövetség részére protokollcélokra és szállítási feladatokra autókat.

A PH nyert az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felügyelete alá tartozó BM Heros Zrt., az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a Magyar Közút Nonprofit Zrt. egy-egy tenderén, míg a Porsche Lízing Kft. győzött a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. beszerzésein. A Porsche Lízing 2010 nyarán negyedmagával, konzorciumtagként megnyerte az ORFK 900 darabos flottabérletre kiírt közbeszerzését is, ezen Skodákat és Volkswageneket biztosítanak a rendőrségnek, négy évig közel hárommilliárd forintért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?