Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Nagyon esik a forint, zuhan az OTP

2014.03.03. 09:45 Módosítva: 2014-03-03 09:46:35
  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

  Az egyre válságosabb ukrán helyzetet megérzi a magyar fizetőeszköz is. Éles eséssel indult a hét, a hétvégi 311,2-ről gyorsan 313 közelébe zuhant a forint árfolyama az euróval szemben. A BUX is nagyon rosszul áll, 4 százalékos mínuszban kezdett, majd tovább folytatta lefelé, az OTP tíz százalékos esésnél is járt.

  Oroszországban és Ukrajnában persze nagyobb a gond, az orosz tőzsde tíz százalékot esett, és a rubel is új történelmi mélypontra esett – annak ellenére, hogy az orosz jegybank kétsébeesetten próbál interveniálni, és már kamatot is emeltek (5,5 százalékról 7 százalékra). Különösen a bankrészvényeket tartják most kockázatosnak. A befektetők a háborús fejleményekre reagálnak a masszív eladásokkal, és az sem tesz jót, hogy az Ukrajna az államcsőd szélén egyensúlyoz.

  Menekítik a tőkét szerte a világon

  Az ukrán válság miatt menekítik a tőkét a kockázatosabb eszközökből, így drágulnak a biztonságosabbnak számító befektetések, és az olaj is.

  A részvényárfolyamok gyengültek a világ tőzsdéin hétfőn, miközben az olaj, az arany és a megbízhatóbb, stabilabb devizák drágultak az ukrán válság hatására - hivatkozik a Reutersre a Napi.hu.

  Amerikában a határidős jegyzések 0,7 százalékkal süllyedtek, hasonló mértékben esett a Japánon kívüli ázsiai és csendes-óceáni térség egyesített tőzsdemutatója. Miközben a Japán vezető indexe több mint egy százalékkal gyengült, és az európai részvényárak is esnek.

  Az arany 1,2 százalékkal, unciánként 1,342 dollárra drágult, ami közel van a múlt héten elért 1,345-ös négyhavi csúcshoz. A londoni Brent kőolaj ára két százalékkal, kéthavi csúcsra, 111,24 dollár/hordóra ugrott.

  A legvészesebb forgatókönyv egy Oroszország és a NATO közti konfrontáció, ám ezt talán még Vlagyimir Putyin orosz elnök sem akarja - mondta egy vezető értékpapír-piaci kereskedő a Reutersnek. Szerinte a Nyugat végül belenyugszik, hogy a Krím-félsziget visszakerül Oroszországhoz, ám legalább egy hónapig eltarthat, amíg lehiggadnak a kedélyek. Ez alatt pedig a piacok instabilak lesznek.

  Köszönjük, hogy olvasol minket!

  Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!