Árpád
-2 °C
4 °C

Orbán Gábor: Nem hallom a megoldást

2014.03.06. 11:56 Módosítva: 2014-03-06 14:43:51
Orbán Gábor elmondta, hogy szerinte mi a magyar pangás oka. A megoldás varázsütésre történik majd. Beszélgetőpartnerei – Király Júlia, Bod Péter Ákos és Jaksity György – nagyon nem értettek egyet vele.

 A megoldást nem hallom, csak az igényeket meg a kívánságlistát

– mondta Orbán Gábor, az NGM államtitkára a Portfolio.hu Forint 2014 konferenciáján, a Magyarország előtt álló kihívásokra célozva. Mint elmondta, ő nem tud mit kezdeni azokkal az igényekkel, hogy a kormánynak egyszerre kellene megoldani a mélyszegénység, az alacsony beruházási ráta, a magas adóék és a többi problémát.

A növekedési fordulat viszont már megtörtént, és Magyarország sérülékenysége is csökkent, biztosított az államtitkár. Beszélgetőparnterei nagyon nem értettek egyet vele.

Miért nem történik semmi ebben az országban?

Tőke is kellene, nem csak papíron emelkedő foglalkoztatottság – mondta Király Júlia, az MNB volt alelnöke. Lehet, hogy jól nézett ki a legutóbbi magyar negyedéves növekdési szám, de ami igazán számít, az a potenciális növekedés, tehát a tőke, a munka és a hatékonyság változása. Ebből a szempontból még mindig nagyon rosszul állunk.

És miért nincs tőke? Mert a pénzügyi közvetítő rendszer problémáit nem sikerült megoldani, utalt Király arra, hogy a bankok még a növekedési hitelprogrammal együtt sem növelik hiteálállományuk, sok évvel a válság után sem. Igazán kiugróan csak az állami beruházások élénkülnek. Nagyon fontos a bizalom is, márpedig ebből a szempontból is gyengén teljesítünk Király szerint.

Lehet beszélni bizalomról és ilyesmikről, de nem ez az oka a magyarországi beruházások gyengélkedésének – mondta erre Orbán Gábor. Szerinte is gond, hogy nettó megtakarítóak a vállalatok, tehát hogy nem költenek pénz. De szerinte az az ok, hogy mivel a belső kereslet a válság idején összeomlott, a nagy kapacitással termelő cégek veszteségesek lettek, nem tudtak alkalmazkodni a gyenge helyzethez. A külföldi cégek leányvállalatai sem tudtak így több tőkéhez jutni, hiszen ki akarná pénzzel tömni a veszteséges leánycégeit.

Mivel a vállalatoknál hatalmas a fix költségek aránya, ezért csak a növekedéssel tudnak újra nyereségessé válni. De a növekedési fordulatot már látjuk, ezért a probléma meg fog oldódni – zárta rövidre mondanóját Orbán.

Négy órán keresztül fortissimo

Olyan volt a kormány utóbbi négy éve, mint amikor egy operaelőadásban végig, négy órán keresztül csak fortissimo szólam menne – mondta a beszélgetésen Bod Péter Ákos egyetemi tanár. Ezen mindenképp változtatni kell a következő négy évben. Szerinte is nagyon lassú a magyar növekedési pálya, és mivel az állam láthatóan nem akarja csökkenteni az adóterhelést, nem is lehet elképzelni, hogy hogyan tudna újra jelentősebben felgyorsulni. És persze nem szabad elmenni amellett sem, hogy az államadósság annak ellenére nem csökkent érdemben, hogy a kormány egy jelentős megtakarítást is felélt.

A bizalmat javítani elvileg nagyon egyszerű lenne, mivel a befektetők nagyon gyorsan felejtenek – mondta Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. fb-elnöke. Korábban a piacok verték ki belőlünk az alkalmazkodást, akkor sem a saját remek döntéseink miatt jutottunk ide. Most viszont nagyon hibás az a kormányzati elképzelés, amely Magyarországból "Európa összeszerelőüzemét" szeretné létrehozni, mivel vannak sokkal nagyobb hozzáadott értéket termelő iparágak is, mint a feldolgozóipar.

Nem csökkent Magyarország sérülékenysége, vagy legalábbis ez nagyon kérdéses – mondta Király Júlia. Szerinte azért volt fontos több válságos helyzetben is kamatot emelni, mert azelőtt a forint irtózatos sebességgel zuhant. Az, hogy most nem szakadhat-e be ennyire a forint külső sokk esetén, egyáltalán nem biztos – mondta Király.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?