11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Szupergazdag? Bányásszon aszteroidát!

2014.03.06. 07:15

Egyre népszerűbb a világ leggazdagabbjai körében az aszteroidabányászat – írja a Quartz Frank Knight tanácsadócégének kutatására hivatkozva.

A felmérés szerint a befektetők érdeklődve figyelik az olyan cégek aszteroidák kitermelésére vonatkozó terveit, mint a Planetary Resources, a Deep Space Industries és a Kepler Energy and Space Engineering. A legelőrehaladottabb tervei a Planetary Resourcesnek vannak, ők egy évtizeden belül már fémeket akarnak hozni a Földre.

Frank szerint már akadnak olyan beruházók, akik hosszú távon várják a pénzük megtérülését, így nem riadnak meg az első ránézésre eszementnek tűnő ötlettől.

Viszont a technikai megvalósítás mellett gazdasági korlátai is lennének a dolognak, hiszen míg az értékes ásványkincsek az űrben vannak, azok értékét a földi piac határozza meg. Így ha például nagy mennyiséget hoznának a földre valamelyik fémből, az egyből lenyomná az árát, így megnehezítve a további bányászat nyereségességét.

A nemzetközi jog viszont egyelőre nem rendelkezik arról, hogy magáncégek bányászhatnak-e az űrben. Az 1967-es Szerződés az államok tevékenységét szabályozó elvekről a világűr kutatása és felhasználása terén, beleértve a Holdat és más égitesteket névre hallgató egyezmény csak azt tiltja meg az államoknak, hogy a bányászat után túl nagy szemetet hagyjanak maguk után.  • Hírek
  • Bankszámla