Judit
2 °C
7 °C

Szupergazdag? Bányásszon aszteroidát!

2014.03.06. 07:15

Egyre népszerűbb a világ leggazdagabbjai körében az aszteroidabányászat – írja a Quartz Frank Knight tanácsadócégének kutatására hivatkozva.

A felmérés szerint a befektetők érdeklődve figyelik az olyan cégek aszteroidák kitermelésére vonatkozó terveit, mint a Planetary Resources, a Deep Space Industries és a Kepler Energy and Space Engineering. A legelőrehaladottabb tervei a Planetary Resourcesnek vannak, ők egy évtizeden belül már fémeket akarnak hozni a Földre.

Frank szerint már akadnak olyan beruházók, akik hosszú távon várják a pénzük megtérülését, így nem riadnak meg az első ránézésre eszementnek tűnő ötlettől.

Viszont a technikai megvalósítás mellett gazdasági korlátai is lennének a dolognak, hiszen míg az értékes ásványkincsek az űrben vannak, azok értékét a földi piac határozza meg. Így ha például nagy mennyiséget hoznának a földre valamelyik fémből, az egyből lenyomná az árát, így megnehezítve a további bányászat nyereségességét.

A nemzetközi jog viszont egyelőre nem rendelkezik arról, hogy magáncégek bányászhatnak-e az űrben. Az 1967-es Szerződés az államok tevékenységét szabályozó elvekről a világűr kutatása és felhasználása terén, beleértve a Holdat és más égitesteket névre hallgató egyezmény csak azt tiltja meg az államoknak, hogy a bányászat után túl nagy szemetet hagyjanak maguk után.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?