Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Bankárt büntettek Magyarországon

2014.03.10. 10:26

A Magyar Nemzeti Bank 15 millió forint bírsággal sújtotta B. I. G.-t, a végelszámolás alá került körmendi takarékszövetkezet volt elnök-ügyvezetőjét a vezető állású személyek felelősségére vonatkozó jogszabályok súlyos megsértése miatt.

Notorious B.I.G.

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél lefolytatott átfogó vizsgálata 2014. január 23-án a pénzügyi intézmény tevékenységi engedélyének visszavonásával, s végelszámolás elrendelésével zárult.

Az MNB a kialakult helyzet kapcsán megvizsgálta B. I. G. személyes felelősségét is, aki az igazgatóság elnökének és ügyvezető igazgatójának posztját töltötte be a takarékszövetkezetnél 2011. május 20-tól 2013. november 5-ig, vagyis a felügyeleti biztosok kirendeléséig.

A hitelintézeti törvény előírása szerint a pénzügyi intézmény igazgatóságának vezetői és tagjai felelősek azért, hogy a pénzügyi intézmény működése során a jogszabályi előírásokat maradéktalanul betartsák. A jegybank vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a takarékszövetkezet korábbi elnök-ügyvezetője a pénzügyi intézmény irányítása során nem a vezető állású személyektől elvárható – a fokozott szakmai követelményeknek megfelelő – gondossággal és szakértelemmel járt el.

Húszmillió a maximum

Emiatt az MNB 15 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a korábbi elnök-ügyvezetőt. A szankció mértékének megállapításakor – amely a jogszabály szerint e tényállás esetében 100 ezer és 20 millió forint közötti összegű lehet – a jegybank a feltárt jogellenes cselekmények súlyát, valamint azok számosságát mérlegelte. Az MNB a takarékszövetkezetnél megállapított jogsértések kapcsán ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a nyomozó hatóságnál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!