Friderika
12 °C
29 °C

Átverés volt a csodaszer

2014.03.11. 14:25

A Vitaminkosár Gyógyszer Forgalmazó és Szolgáltató Kft. fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Protexin Florea IBS elnevezésű, gyógyászati célra szánt tápszer népszerűsítése során – döntött a GVH, ezért a hivatal 16 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

ibs.png

A vállalkozás 2011. január 3. és 2012. november között a Protexin Florea IBS termékének gyógyhatást tulajdonított anélkül, hogy erre vonatkozóan a jogszabályokban előírt engedélyt megszerezte volna. Egyes kommunikációiban nem bizonyított egészségre ható állításokat használt, és azt állította, hogy az általa forgalmazott termék az egyetlen klinikai vizsgálattal igazolt hatású probiotikum Magyarországon.

A GVH megállapítása szerint a vállalkozás nem igazolta megfelelően, hogy a Protexin IBS Florea, valamint az abban található probiotikus baktériumtörzs rendelkezik a reklámokban szereplő hatásokkal. Megtévesztőek a klinikai vizsgálatokra vonatkozó állítások is, mivel a Protexin Florea IBS készítményen kívül Magyarországon forgalomban vannak olyan probiotikumok, amelyek gyógyszer termékkategóriába tartoznak, ennek megfelelően ezek hatékonyságát klinikai vizsgálatokkal igazolták.

A GVH szerint a reklámok célja az volt, hogy kifejezetten egy betegség megelőzését vagy meglévő betegségük tüneteinek enyhítését kereső fogyasztók érdeklődését keltse fel. A GVH szerint az olyan fogyasztó, akinek valamilyen működési zavar, rendellenesség áll fenn a szervezetében, sérülékenyebb, egészségi állapotánál fogva kiszolgáltatottabb helyzetben van a vállalkozások tájékoztatásaival, reklámjaival szemben.