Judit
2 °C
7 °C

Átverés volt a csodaszer

2014.03.11. 14:25

A Vitaminkosár Gyógyszer Forgalmazó és Szolgáltató Kft. fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Protexin Florea IBS elnevezésű, gyógyászati célra szánt tápszer népszerűsítése során – döntött a GVH, ezért a hivatal 16 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

ibs.png

A vállalkozás 2011. január 3. és 2012. november között a Protexin Florea IBS termékének gyógyhatást tulajdonított anélkül, hogy erre vonatkozóan a jogszabályokban előírt engedélyt megszerezte volna. Egyes kommunikációiban nem bizonyított egészségre ható állításokat használt, és azt állította, hogy az általa forgalmazott termék az egyetlen klinikai vizsgálattal igazolt hatású probiotikum Magyarországon.

A GVH megállapítása szerint a vállalkozás nem igazolta megfelelően, hogy a Protexin IBS Florea, valamint az abban található probiotikus baktériumtörzs rendelkezik a reklámokban szereplő hatásokkal. Megtévesztőek a klinikai vizsgálatokra vonatkozó állítások is, mivel a Protexin Florea IBS készítményen kívül Magyarországon forgalomban vannak olyan probiotikumok, amelyek gyógyszer termékkategóriába tartoznak, ennek megfelelően ezek hatékonyságát klinikai vizsgálatokkal igazolták.

A GVH szerint a reklámok célja az volt, hogy kifejezetten egy betegség megelőzését vagy meglévő betegségük tüneteinek enyhítését kereső fogyasztók érdeklődését keltse fel. A GVH szerint az olyan fogyasztó, akinek valamilyen működési zavar, rendellenesség áll fenn a szervezetében, sérülékenyebb, egészségi állapotánál fogva kiszolgáltatottabb helyzetben van a vállalkozások tájékoztatásaival, reklámjaival szemben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?