Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyakunkon a mákhiány!

2014.03.11. 18:08

A GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson és a TPI Enterprises Australia gyógyszergyártók arra figyelmeztetnek, hogy Ausztráliának, a világ orvosi célra mákot termelő első számú országának növelnie kell valahogy a mák termőterületét, különben hiány alakulhat ki a növényből, és felmennek az árak, írja a CNBC.

A mák olyan anyagokat tartalmaz, melyeket a fájdalomcsillapítók előállításához szoktak felhasználni. A fájdalomcsillapítók globális piaca pedig a feltörekvő államok középosztályainak növekedésével folyamatosan bővül, és ehhez további mák készletekre van szükség. Ha nem lesz több mák, akkor drágulásra kell számítani.

A fájdalomcsillapítók kereslete több mint megháromszorozódott 1993 és 2012 között, ma már napi 14 milliárd adag.

Ausztráliában csak Tasmániában termesztettek eddig mákot, de most a gyártók azzal kísérleteznek, hogy a kontinensen is termesszenek, mivel Tasmániában véges a termőterület, és aszály és komoly vihar is pusztított már a régióban. A tasmániai farmerek viszont nem támogatják azokat az elképzeléseket, melyek szerint a szigeten kívül is lehetne orvosi célra mákot termeszteni, mivel így monopóliumuk és keresetük is veszélybe kerülne.

A canberrai kormányt ugyanakkor egyfelől más ausztrál régiók is nyomják, hogy ők is bevezetnék az orvosi célú máktermelést, emellett pedig a nagy gyógyszergyártók is hangsúlyozzák, veszélybe kerülhet Ausztrália helye a világpiacon, ha nem lépnek. Az orvosi célú máktermelést az ENSZ szabályozza, és Ausztrália a kevés állam egyike, ahol lehet orvosi célra mákot termelni.