Jolán
2 °C
4 °C

Amerikaiak szállnának be az INA-ba

2014.03.12. 14:33

Az amerikaiak is beszállhatnak a Mol mellé az INA-ba, azért, hogy kitúrják az oroszokat, írja a Nol.

Egy amerikai energiacég is beszállhat az INA-ba, de a Mol is tulajdonos maradna a horvát vállalatban. A Mol és a horvát kormány akkora részesedést adna át csomagjából az amerikaiaknak, hogy a három nagytulajdonos körülbelül egyforma részvénytömeg felett rendelkezzék. A sokat vitatott irányítási jog a külföldi tulajdonosok kezében maradna és a horvát kormány is többletjogokhoz jutna.

A Nol.hu szerint az amerikai kormány most igyekszik megakadályozni, hogy az INA orosz kézbe kerüljön, melyben szerepet játszik a krími orosz–ukrán katonai konfliktus is.

Ezzel összefüggésben lehet, hogy Hoyt Brian Yee, az USA Külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, illetve Amos J. Hochstein energiadiplomáciáért felelős helyettes államtitkár a napokban Zágrábban, keddtől pedig Budapesten tárgyalt.

A Nol.hu értesülései szerint a Szijjártó Péterrel tartott, hivatalosan bejelentett találkozó mellett az amerikai képviselők Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját is felkeresték. Szollár Domokos, a Mol kommunikációs igazgatója megerősítette, hogy a Molban folytatott tárgyalások egyik témája az INA. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?