Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A horvátok nem adják el az INA-részvényeiket

2014.03.14. 16:27

Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter megerősítette pénteken, hogy a héten tárgyaltak az orosz Rosznyefty (Rosneft) képviselőivel egyebek mellett az INA-ról is, és egyeztetnek a Gazprom olajipari cégével, a Gazprom Nyefty (Gazprom Neft) vállalattal is; a tárgyaláson ugyanakkor a miniszter azt mondta, hogy a horvát kormány nem akarja eladni részesedését.

A Rosznyefty cég képviselőivel már megtartott tárgyalásokon gázüzletről, a térség energiapolitikájáról volt szó. A horvát gazdasági miniszter azt mondta: "a megbeszélések során ismételten hangsúlyoztam, hogy Horvátország nem akarja eladni részesedését az INA-ban. Egyes információk szerint a Mol akarja értékesíteni tulajdoni hányadát, ezért mindenkinek csak azt tudom javasolni, hogy a részesedés megvételéről Budapest és ne Zágráb ajtaján kopogtassanak".

A Novi list csütörtöki internetes kiadásában jelent meg az a hír, hogy szerdán Zágrábban a Rosznyefty képviselői tárgyaltak horvát illetékesekkel, de ezt csütörtökön a gazdasági minisztériumban még nem akarták megerősíteni. A lap emlékeztetett, hogy mindkét orosz vállalat érdekelt a Mol INA részvényeinek megvásárlásában és megvennék a horvát kormány INA-ban meglévő részesedését is, amit Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes januárban Zágrábban meg is erősített.

A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal. Ha az oroszok többséget szeretnének, nem lenne elég megvenni a magyar részvénycsomagot.