Olivér
4 °C
8 °C

Hullanak a magyar cégek, mint a legyek

2014.03.14. 10:33

A környező országokhoz viszonyítva Magyarországon sok, a cégek 6,5 százaléka szűnik meg egy év alatt, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében. Hazánknál csak Szlovákiában és Szlovéniában törölnek több vállalkozást. 2012-ről 2013-ra Magyarországon nagymértékben, közel 25 százalékkal nőtt a törlésre került cégek száma, miközben egyre kevesebb új vállalkozás alakul. 2012-ről 2013-ra 24,3 százalékkal nőtt a törölt cégek száma hazánkban, így tavaly meghaladta a megszűnt vállalkozások száma a 36 ezret.

Megszűntnek tekintjük azokat a vállalkozásokat, amik önszántukból vagy akár külső kényszerrel (pl.: felszámolás, kényszertörlés) zártak be. 2013-ban átlagosan 3000 vállalkozás szűnt meg havonta, ami naponta 100 cég törlését jelenti. Idén februárban már ezt a számot is túlszárnyalta a magyar cégvilág, ugyanis 2014 második hónapjában több mint 3600 cég megszűnését regisztrálták. Jól látható a cégek fogyása, mivel 2013-ban havonta átlagosan 2800 új cégalapításra 3000 törlés jutott. A tendencia továbbra is folytatódik, mivel januárban és februárban összesen több mint 5500 cégalapításra jutott több mint 6500 törlés.

A közép-európai régióban változatos a helyzet. Sok országban csökken a cégtörlések száma, míg hazánkban, Csehországban és Szlovákiában nőtt a számuk egy év alatt. Horvátországban 72 százalékkal csökkent a törölt vállalkozások száma, ami jogi változások következménye. 2012- ről 2013-ra a legnagyobb mértékben (121,5 százalékkal) Csehországban nőtt a megszűnt cégek száma, míg Lengyelországban csak 11,8 százalékos csökkenés következett be.

Leginkább Szerbiában (-22,5 %) és a már említett Horvátországban csökkent a cégtörlések száma. Cégtörlések alakulása 2012-ről 2013-ra A cégtörlések cégszámhoz viszonyított aránya tekintetében Magyarország a közép-európai mezőny felső részében található, mivel nálunk 2013-ban 6,5 százalék volt a cégtörlési index, azaz a törölt vállalkozások cégszámhoz viszonyított aránya. Szerbiában a legalacsonyabb a cégtörlési index, mivel itt csupán a vállalkozások 0,8 százalékát törölték ebben az évben.

Szlovéniában a legmagasabb ez az érték, ugyanis az országban tavaly a cégtörlések vállalkozások számához viszonyított aránya 8,9 százalék volt. Csehországban, ahol 2012-ről 2013-ra jelentősen megemelkedett a megszűnt vállalkozások száma, 5,2 százalékos értékével - a többi országhoz viszonyítva - még mindig alacsony a cégtörlési index. Cégtörlési Index országonként 2013-ban Iparági szinten – nem meglepő módon – azt láthatjuk, hogy azokban az iparágakban törlik a legtöbb céget, ahol a felszámolási eljárások száma is kiemelkedően magas.

Az építőipar rendelkezik a legmagasabb törlési indexszel, itt egy éven belül minden tizedik vállalkozás megszűnik. A textiliparban, a vendéglátásban és a nagykereskedelemben 8 százalék körüli cégtörlési aránnyal szintén nagymértékben szűnnek meg a vállalkozások. A legkisebb cégtörlési aránnyal a szociális ellátásban, a vegyiparban és a gépjavításban tevékenykedő cégek büszkélkedhetnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?