Hol lakik a korrupció?

2014.03.17. 07:45

Magyarország korrupciós megítélése hasonló a régió többi országához – derül ki a hazánkban dolgozó multinacionális cégek Napi.hu-nak adott válaszaiból. Volt, aki azt közölte, hogy 20 év alatt sosem tapasztalta a mindent behálózó korrupciót, míg más szerint akkor kell nagyon figyelni, ha valamilyen engedélyt akarnak beszerezni.

Az Európai Bizottság nemrég mutatta be első alkalommal az antikorrupciós jelentését, melyben megdöbbentő számokkal találkozhattunk. A magyarok 89 százaléka tarja kiterjedtnek országában a korrupciót, 26 százalék szerint ez a mindennapi életben is jelen van. Az üzleti élet fertőzöttségét pedig jól mutatja, hogy a magyar cégek 81 százaléka állítja, hogy a kivételezés és a korrupció gátolja a piaci versenyt.

A Napi.hu közel 20 multinacionális vállalatot keresett meg. Volt, ami nem is reagált, volt, ami különböző okokkal hárította el a megkeresést. Az IKEA Magyarország például azt válaszolta, hogy ezúttal nem tud választ adni a kérdésekre, míg a Samsung a belső compliance szabályaira hivatkozott.

Természetesen voltak, akik érdemben reagáltak, így kiderült, hogy nem mindegyik hazánkban dolgozó multi sorolja be az országokat saját korrupciós szempontból. Sokan a Transparency International korrupciós listáját tekintik mérvadónak, mely szerint Magyarország 2013-ban 54 pontot ért el a CPI (Korrupció Érzékelési Index - CPI) felmérésen, ezzel a vizsgált 177 ország közül a 47. helyet szerezte meg.

Ezt használja a magyar Mercedes és a Tesco is, ahogy a Shellnél is figyelembe veszik a felmérést. Azzal nagyjából egyetértettek a válaszadók, hogy hazánkban a régió többi országához hasonló problémákkal és kihívásokkal szembesülnek a vállalatok. A Shell annyit emelt ki, hogy piacértékelésükben Magyarország a kiszámítható jogi szabályozási és adózási környezet, illetve a piaci verseny színvonala terén alacsony értékeket mutat a többi európai országhoz képest.

Az etikai kódexében bízik a Nokia, amit a finn cégóriás magyar leányvállalata szerint minden dolgozónak kötelező megtanulnia, ha pedig bárki ennek megsértését tapasztalja, akkor azt kötelező jelentenie is.

Nem találkozott a "mindent behálózó" korrupcióval Ablonczy Balázs, az SAP Hungary első embere, pedig már közel 20 éve dolgozik üzleti környezetben, ebből több mint 10 évet felsővezetőként. "Ez idő alatt nem tapasztaltam gyökeres változást az informatikai szektorban, nem találkoztam az ún. intézményesített korrupcióval, amiről sokan beszélnek" - közölte Ablonczy. Szerinte egyébként a korrupciós híresztelések mögött sokszor inkább a vesztes versenytárs ténykedése áll, nem a valóság.