250 milliót osztanak szét a földprogramban

2014.03.20. 14:36

A szociális földprogram keretében az idén 250 millió forintra pályázhatnak a hátrányos helyzetű önkormányzatok és azok intézményei, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön – írja az MTI.

Kovács Zoltán a három komponensből álló mintaprogramról elmondta, a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó projektrészt 120 millió, a fejlesztési és eszközbeszerzési projektrészt 50 millió, a kertkultúra- és kisállattartási projektrészt pedig 80 millió forintos keretösszeggel hirdették meg.

A kezdeményezés olyan új módszerek és gyakorlatok kialakítását teszi lehetővé, amelyeket később más pályázati lehetőségeknél, például a Start közmunkaprogram mezőgazdasági részénél is ki lehet használni – mondta az államtitkár. A pályázatokat mindhárom komponens esetében április 3-ig lehet benyújtani.

Kovács Zoltán szerint a szociális földprogram tavaly 150 településen közel 300 ezer embert ért el és több mint 500 hektár addig megműveletlen földön zajlottak a munkák. Az idei kiírás célja, hogy közel kétszer ekkora területen, további 50 ezer embert érjen el a program, legalább 1500 hátrányos helyzetű ember vegyen részt a közfoglalkoztatásban, így hosszú távon kialakulhasson egy olyan szociális gazdaságot megjelenítő terméklánc, amely fenntarthatóvá teszi a kezdeményezést a leghátrányosabb helyzetű településeken.

A program 2014. július 1-től 2015. április 30-ig tart. A projekt közfoglalkoztatási komponensére 500 ezer és 3,5 millió, az eszközbeszerzésire 1 és 3 millió, a kisállattartásira pedig 500 ezer és 1,2 millió forint közötti összegek igényelhetőek.