Mégsem véd a védőbura az influenzától

2014.03.21. 10:42 Módosítva: 2014.03.21. 10:42

Nem az alkalmazási előírás szerint, hanem annak tartalmát meghaladva reklámozta hosszabb ideig a Laboratoires Boiron SA és a Boiron Hungária Kft. az Oscillococcinum elnevezésű terméket – ítélte meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), ezért összesen 22 millió forintra büntette a két céget.

A 2011. november 1. és 2013. április 17. között megjelenő reklámok képi megjelenítésével (pl. védőbura), történetével, illetve szövegezésével (pl. Készüljön fel időben az influenzára!) a vállalkozások azt az üzenetet közvetítették a fogyasztók felé, hogy az Oscillococcinum szedésével megelőzhető az influenza.

OSCILLOCOCCINUM reklám

A gyógyszertárból vény nélkül is kiadható gyógyszer kizárólag az engedélyezett alkalmazási előírás alapján mutatható be. Az Oscillococcinum alkalmazási előírása szerint a termék „az influenzás tünetek (hidegrázás, fájdalom, láz, orrfolyás, köhögés) enyhítésére javallt a vizsgálati tapasztalatok szerint.” A GVH szerint a vállalkozások jelentősen túllépték az előírásban szereplő javaslatokat, amikor a készítmény népszerűsítése során azt sugallták, hogy a termék alkalmas az influenza megelőzésére.

A GVH a vizsgálat során megállapította, hogy az Oscillococcinum gyógyszertárból vény nélkül is kiadható gyógyszert a Laboratoires Boiron SA 2011. november 1. és 2012. július 8., a Boiron Hungária Kft. 2012. július 9. és 2013. április 17. között nem az engedélyezett alkalmazási előírás alapján mutatta be.

A jogsértés miatt a Laboratoires Boiron SA-ra 10,2 millió forint, a Boiron Hungária Kft.-re 12,6 milló forint bírságot szabott ki a GVH. Fontos kiemelni, hogy a GVH az eljárás során azt vizsgálta, hogy a terméket az előírásoknak megfelelően népszerűsítették-e a vállalkozások, a készítmény hatékonyságát nem vizsgálta a hivatal.