Szilárda
-4 °C
3 °C

Csütörtökön sztrájk lesz a német reptereken

2014.03.25. 16:07

Sztrájk nehezítheti a közlekedést csütörtökön a legtöbb nagy német repülőtéren. A munkabeszüntetés miatt késésekkel és járatkimaradásokkal kell számolni – írja az MTI.

A ver.di szakszervezeti szövetség a frankfurti, a müncheni, a köln-bonni, a düsseldorfi, a hamburgi, a hannoveri és a stuttgarti repülőtér dolgozóit szólította fel munkabeszüntetésre. A szakszervezet keddi közleménye szerint a földi kiszolgáló személyzet tagjai és a karbantartók sztrájkolnak majd a reggeli műszakban, legfeljebb 14 óráig. 

A repülőtéri alkalmazottak a közszolgálati dolgozók második hete tartó akciósorozatához csatlakoznak a figyelmeztető sztrájkkal. Az utóbbi napokban rendre több tartományban szüntették be a munkát egyebek mellett kórházak, közösségi közlekedési vállalatok és közműszolgáltatók dolgozói. Kedden a ver.di adatai szerint négy tartományban összesen 53 ezren sztrájkoltak.

A szakszervezet egységesen 100 eurós fizetésemelést, és további 3,5 százalékos bérfejlesztést követel a közszolgálati szférában. Több további igényt is előterjesztettek a bértárgyalásokon, kérték például az egészségügyben dolgozók éjszakai pótlékának 15 százalékos emelését, a közlekedési vállalatok munkatársai részére pedig egy havi 70 eurós pótlék bevezetését. A munkaadók eddig az összes követelést elutasították. A bértárgyalások következő fordulóját március 31-én tartják.