Megdobta a dohány a forgalmat

2014.03.26. 10:11

Március elején még 3,9 százalékra becsülte a KSH a kiskereskedelmi forgalom volumenét. Ezt ma, szűk két héttel a választások előtt 6,2 százalékra módosították, mert ezentúl a dohánykereskedelmi adatokat nem adatgyűjtésre alapozva becsülik, hanem egyenesen a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-től kapják.

A múlt év második felétől jelentősen javította a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatokat szerdai jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A januári kiskereskedelmi forgalom volumene így 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, szemben az első, március eleji becsléssel, ami 3,9 százalékra lőtte be az adatot.

A korábbi adatoktól való eltérést a dohányforgalmazás szabályozásának és az adatok forrásának megváltozása okozta. A KSH az élelmiszer-, ital-, dohányáru szaküzletek forgalmán belül a dohányáru-szaküzletek forgalmának megállapításához ugyanis a korábbi mintavételes adatgyűjtésen alapuló becslés helyett március 10-étől a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től átvett teljes körű dohányforgalmi adatokat alkalmazza.

A kiskereskedelmi forgalom 2013. júliusig visszavezetett adatokból számított volumenindexei – a korábban közzétetthez képest – 1,2 és 2,3 százalékpont közötti mértékben emelkedtek.