Megrohantak egy bankot Kínában

2014.03.26. 09:52

Több száz betétes rohant meg egy kisebb vidéki bankot Kelet-Kínában. Mivel az ügyfelek tömegesen akarták kivenni pénzüket, a hatóságoknak is be kellett avatkozniuk - írja a Financial Timesra hivatkozva a portfolio.hu.

Néhány héttel az után, hogy a kínai hitelpiacon csődesemény történt, újabb baljós jel jött a kínai pénzügyi rendszerből. Tömeges betétfelvétel indult az egyik kelet-kínai vidéki banknál (angol nevén a Jiangsu Sheyang Rural Commercial Banknél). A kínai állami média szerint az említett bankkal kapcsolatban is elterjedt a pletyka, hogy hamarosan fizetésképtelenné válik. Először a bank egyik, ipari parkban található fiókját lepték el a pénzüket felvenni szándékozó betétesek. Kedden már hosszú sorok álltak a bank fiókjai előtt legalább három másik faluban.

A bank többféle módon is igyekezett megnyugtatni ügyfeleit, például fotókat készítettek a téglahalom-szerűen tárolt nagy mennyiségű készpénzről. Az egyik fióknál azt is jelezték, hogy megszakítás nélkül 24 órán keresztül üzemelni fognak, emellett számos nyugtató célú üzenetet tettek közzé.

A bank próbálkozásai azonban nem hoztak eredményt: kínaiak tömegei álltak az esőben, hogy hozzájussanak féltett pénzükhöz. Sejang megye kormányzója ezért szintén nyilvánosság elé állt, és közölte: a betétesek pénzét a kínai jegybank védi. A rendőrség pedig közölte: nyomozást indítanak a pletykát elterjesztők felderítésére.

Kínában egyébként hiányzik a nyugati értelemben vett betétbiztosítás, ami szintén nyugtalaníthatja a betéteseket. A jogalkotók épp azt tervezik, hogy a következő hónapokban kidolgoznak egy rendszert a betéteseknek a mostani implicit állami garanciánál közvetlenebb védelmére.