Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megrohantak egy bankot Kínában

2014.03.26. 09:52

Több száz betétes rohant meg egy kisebb vidéki bankot Kelet-Kínában. Mivel az ügyfelek tömegesen akarták kivenni pénzüket, a hatóságoknak is be kellett avatkozniuk - írja a Financial Timesra hivatkozva a portfolio.hu.

Néhány héttel az után, hogy a kínai hitelpiacon csődesemény történt, újabb baljós jel jött a kínai pénzügyi rendszerből. Tömeges betétfelvétel indult az egyik kelet-kínai vidéki banknál (angol nevén a Jiangsu Sheyang Rural Commercial Banknél). A kínai állami média szerint az említett bankkal kapcsolatban is elterjedt a pletyka, hogy hamarosan fizetésképtelenné válik. Először a bank egyik, ipari parkban található fiókját lepték el a pénzüket felvenni szándékozó betétesek. Kedden már hosszú sorok álltak a bank fiókjai előtt legalább három másik faluban.

A bank többféle módon is igyekezett megnyugtatni ügyfeleit, például fotókat készítettek a téglahalom-szerűen tárolt nagy mennyiségű készpénzről. Az egyik fióknál azt is jelezték, hogy megszakítás nélkül 24 órán keresztül üzemelni fognak, emellett számos nyugtató célú üzenetet tettek közzé.

A bank próbálkozásai azonban nem hoztak eredményt: kínaiak tömegei álltak az esőben, hogy hozzájussanak féltett pénzükhöz. Sejang megye kormányzója ezért szintén nyilvánosság elé állt, és közölte: a betétesek pénzét a kínai jegybank védi. A rendőrség pedig közölte: nyomozást indítanak a pletykát elterjesztők felderítésére.

Kínában egyébként hiányzik a nyugati értelemben vett betétbiztosítás, ami szintén nyugtalaníthatja a betéteseket. A jogalkotók épp azt tervezik, hogy a következő hónapokban kidolgoznak egy rendszert a betéteseknek a mostani implicit állami garanciánál közvetlenebb védelmére.