Árpád
-2 °C
4 °C

Lejtőn, hátszéllel jól megy ez a gazdaság

2014.03.28. 12:21

A jegybank feladta az inflációs célkövetés rendszerét, a versenyszféra foglalkoztatásánál nincs érdemi bővülés, a potenciális növekedés alacsony, a beruházások jelentősen csökkentek, a kutatás-fejlesztési összegek nem növekedtek, mondta Mellár Tamás, a KSH korábbi elnöke a HBLF üzleti konferenciájának egyik panelbeszélgetésén Budapesten.

Lassú a felzárkózás

Nem is úgy van

Pleschinger Gyula, a monetáris tanács tagja, volt NGM-államtitkár a nézők sorából kért szót, hogy megvédje az MNB becsületét. Azt mondta, nem igaz, hogy feladták az inflációs célkövetést, szem előtt tartják az árstabilitást is.

Mellár szerint furcsa kimondani, hogy még a szocialista rendszer is jobban működött, mint a piacgazdaság Magyarországon. Alapvető problémák vannak a gazdaságpolitikával, nagyon lassú a felzárkózás. Mellár Tamás egyébként a többségi véleménnyel szemben úgy vélte, nem kellene lemondanunk a magyar euróról sem.

Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora szerint volt felzárkózás a rendszerváltás után, csak 2004 óta nincsen. Szerinte egyébként valójában többek között éppen a rossz szocialista minták miatt működik ilyen akadozva a magyar gazdaság felzárkózása. Úgy vélte, a külföldi elemzők azért optimisták, mert nem elég jól informáltak, és nagyon rövid időtávot néznek. A magyar gazdaság egy olyan motor, amelyik lejtőn, hátszéllel jól megy, de az igazi kérdés az, hogy fel tudna-e menni egy emelkedőn.

A legtartósabb az átmeneti

A kormány egyszeri, átmeneti intézkedésekkel pótolta a költségvetésben lévő lyukakat. Csakhogy az átmeneti intézkedések tartóssá lettek, a válságadók beépültek a rendszerbe, nagyon nehéz őket kivezetni. Szerinte azokba az ágazatokba, ahová az állam beteszi a lábát, a teljes ágazat működési logikája megváltozik. Bod Péter Ákos nem hisz abban, hogy az állami tulajdon növelni tudná egyes cégek hatékonyságát.

Horváth Attila, a Pénzügyi Vállalatok Országos Egyesületének társelnöke a konferencián elmondta, felmérést készítettek az ügyfeleik között, ők egyre optimistábban látják a gazdaság helyzetét. Szerinte javul hitelezés és a háztartások helyzete, ez bizakodásra ad okot.

Nem beszélnek angolul

Pataki Károly, a Trenkwalder International AG vezérigazgatója azt mondta, hiába lett rugalmasabb a munkaerőpiac, és hasznos a közfoglalkoztatás is, de ezek még nem oldják meg a problémákat.

A közmunka szerinte elsősorban időnyerésre alkalmas. Szerinte nem kell félni a nagy kivándorlástól, mert kevés a jól képzett, nyelveket jól beszélő szakmunkás. Nálunk, szemben más országokkal főleg a fehérgalléros munkaerő hagyja el az országot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?