Kedvelnek ma minket a Goldmannál

2014.03.31. 14:50

Az eddigi semlegesről vételre minősítette fel az OTP-t a Goldman Sachs. Az elemzőház szerint a régiós bankok közül az egyik legkevésbé drága pénzintézet, további előnye, hogy az erős tőkehelyzetének köszönhetően ellenálló potenciális sokkokkal szemben – írja a Portfolio.hu.

A portál szerint a magyarországi bankok profitabilitása szempontjából az egyik legfontosabb szerepet továbbra is a politikai döntések játsszák majd, ezek azonban egyre kevésbé lehetnek károsak. Az OTP profitálhat abból, ha a magyar gazdaságpolitikai fókusz egyre inkább a hitelezés és a gazdasági növekedés felpörgetésén lesz. Az OTP kilátásai javulhatnak, amennyiben a választások után csökken a gazdaságpolitikai bizonytalanság és tovább javulnak a magyar makrogazdasági kilátások.

Az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban valószínűleg nem a legrosszabb forgatókönyvek valósulnak meg, a bizonytalanság csökkenése az OTP-t is segítheti, amely mindkét országban jelen van leánybankján keresztül.

Az MTI szerint a Goldman a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését is javította: idén 2,2 százalékos, jövőre 2 százalékos gazdasági növekedést vár a cég eddigi prognózisában szereplő 1,8, illetve 1,9 százalék helyett.

Nem csak a magyar számokat javították, a környékbeli országok számára mind pozitívabb a jóslatuk: az idei és jövő évi lengyel növekedésre adott előrejelzésüket 3,2, illetve 3,3 százalékra javította az eddigi 2,9 és 3,2 százalékról. Csehországban az idén 2,6 százalékos GDP-növekedéssel számolnak a korábbi prognózisukban valószínűsített 1,7 százalék helyett. Jövőre változatlanul 2,4 százalékos cseh növekedést várnak. A román gazdaság idei és 2015-ös növekedésére adott becslését 3,1, illetve 3,4 százalékra javította az eddigi 2,7 és 3,1 százalékról.