Nem tudunk leválni az oroszokról

2014.03.31. 07:34

Sem európai, sem távolabbi forrásból nemigen lehet a mostaninál kedvezőbb feltételekkel kielégíteni a hazai gázigényeket a GKI Energiakutató igazgatója szerint.

Hegedűs Miklós, a Világgazdaságnak elmondta, az import átalakítására nem kínálnak komoly lehetőséget sem a belső adottságok, sem a földrészen kívüli beszerzési források. Szerinte az elmúlt 5-6 év adatai alapján Magyarországra nem érkezik rosszabb feltételekkel vagy drágábban a gáz, mint a visegrádi országokba és Romániába, esetleg más nyugati országokba.

Szerinte ha sorra vesszük Magyarországnak az orosztól eltérő importlehetőségeit, kiderül, hogy Európából nagy valószínűséggel csak más felhasználóknál megmaradt, szintén orosz eredetű terméket szerezhetünk be.

Hegedűs Miklós szerint annak még kicsi az esélye, hogy távolról, cseppfolyós formában hozott gázzal elégítsük ki a hazai igényeket. A terméket már eleve megdrágítja a cseppfolyósítás, majd a visszagázneműsítés, és egyelőre hiányoznak az európai exporthoz szükséges amerikai, és a cseppfolyós gázt fogadó kapacitások is a térségünkben.