Elképesztő, hogy bánnak a közpénzzel

2014.04.10. 12:25

Szabálytalanságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a gyakorlati képzőhelyek és a kamarák költségvetési támogatásai felhasználásának ellenőrzésekor.

A képzést végző cégek 44 százaléka nem, vagy hiányosan vezette a foglalkoztatási naplót, 38 százaléka pedig szabálytalanul állapította meg a tanulók pénzbeli juttatásait. Az ÁSZ összesen 122 gazdálkodó szervezet és a 9 területi gazdasági kamara esetében ellenőrizte, hogy a 2009 és 2011 közötti időszakban a közfeladatok ellátására kapott 728 millió forintnyi költségvetési támogatást megfelelően használták-e fel.

Sok milliárd forintnyi közpénzről van szó, a központok évente több tízezer diák képzését végzik. Az ÁSZ a területi kamarák elnökeinek azt javasolta, hogy ellenőrizzék a gyakorlati képző szervezeteknél a szakképzési törvény előírásainak betartását. A szakképzési hozzájárulás bevallása és nyilvántartása 63 százalékban szabálytalan volt, például nem volt aláírva.

A területi kamarák ellenőrzései ellenére az ellenőrzött 118 gazdálkodó szervezet 44,1 százaléka megsértette a szakképzési törvény nyilvántartások vezetésére vonatkozó előírásait. Ezeknél a gazdálkodó szervezeteknél nem volt igazolt a tanulók gyakorlati foglalkozásokon való rendszeres részvétele, mulasztása és értékelése. A foglalkozási naplókat nem, vagy hiányosan vezetők az időszakban 379,7 millió Ft-ot számoltak el szakképzési hozzájárulási kötelezettségük csökkentéseként, és ennek eredményeképpen 111,9 millió Ft-ot igényeltek vissza. A feltárt szabálytalanságok rámutattak, hogy a területi kamarák ellenőrzései nem voltak eredményesek. 

A területi kamarák - egy kivétellel - a szakképzési feladataik ellátására kapott költségvetési támogatásokat a szerződésekben előírt célokra fordították, két területi agrárkamara kivételével szabályosan használták fel.