Cégeket vert át a Rubachem

2014.04.11. 15:30

A Rubachem International Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. az üzletfelek választási szabadságát indokolatlanul korlátozó üzleti módszert alkalmazott, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) két millió forintra bírságolta őket.

Majdnem százmillióért sózták el a holmit

A Reitter Ferenc utca 132. B.-be bejelentett Rubachem International KFt. a Céginfo adatai szerint 2012-ben 88 millió forintos árbevételre tett szert.  Viszont társasági adót gyakorlatilag nem fizettek, mivel ezen mindössze 332 ezer forint nyereséget tudtak elérni. Jelenleg egyébként NAV végrehajtás alatt állnak.

 A Rubachem 2012. február 6-tól elsősorban telefonon,  de emailekben is irodaszereket kínált vállalkozásoknak, de sem a termékekről, sem azok árairól nem hangzott el információ. Arról sem tájékoztattak senkit hogy a vállalkozás úgy tekinti, hogy a hívott fél megrendelte a szolgáltatást és a telefonhívás befejezésekor szerződés jött létre.

A kapcsolatfelvételt követően a Rubachem próbacsomagot küldött a megkeresett üzletfeleknek. A próbacsomag mellé az átvert ügyfelek kaptak tájékoztatást a kipróbálási határidőről, és nem ismerték meg az általános szerződési feltételeket sem. Ezért olyan nyilatkozatot sem tehettek, hogy a csomagban található valamennyi terméket kérik, vagy csak egy részét akarják megvenni, vagy egyáltalán nem akarnak vásárolni.

Az üzleti módszer eleme volt az is, hogy a próbacsomag után megküldték a Rubachem által forgalmazott valamennyi terméket tartalmazó, jelentős értékű teljes csomagot. A számla csak később érkezett, így az üzletfelek nem tudták megítélni az ajánlatot, valamint összehasonlítani sem tudták más vállalkozások hasonló szolgáltatásaival. Amennyiben az ügyfél az ár ismeretében nem kérte a szolgáltatást, a Rubachem azt mondta nekik, hogy már nincs lehetőség a szerződés megszüntetésére, így ki kell fizetnie a csomag teljes árát.

A GVH súlyosító tényezőként értékelte a bírságkiszabás során, hogy a hosszú ideig alkalmazott, jogsértő üzleti módszer a vállalkozás tevékenységének meghatározó eleme lett.