Adél
0 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Gázt szállíthatunk Ukrajnába

2014.04.11. 08:07

Magyarország készen áll az Ukrajnába irányuló gázszállításra, ennek technikai feltételei adottak - mondta Martonyi János külügyminiszter, amikor csütörtökön fogadta Danilo Lubkivszkij ukrán külügyminiszter-helyettest. A Külügyminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárcavezető azt is elmondta vendégének, hogy Magyarország változatlanul kiáll Ukrajna területi egysége mellett.

Támogatjuk az ukránokat

A találkozón Martonyi János megerősítette: szomszédos országként Ukrajna a függetlensége óta kiemelten fontos partner. Magyarország támogatja az ukrán kormány erőfeszítéseit az ország stabilizációjáért, hangsúlyozva, hogy a Krím félsziget annektálását illegitimnek és jogellenesnek tartja.

A magyar külügyminiszter aggodalmát fejezte ki az elmúlt napok kelet-ukrajnai fejleményei miatt, és - utalva az Európai Unió állam- és kormányfői által többször is kifejezésre juttatott álláspontra - kiemelte: a konfliktus esetleges további eszkalálódása súlyos következményekkel járhat az Európai Unió és Oroszország kapcsolataira nézve is.

Martonyi János felhívta az ukrán miniszterhelyettes figyelmét arra, hogy a kárpátaljai magyarság iránt a magyar kormány különleges felelősséget érez, biztonságuk, szülőföldön való boldogulásuk Magyarország számára kiemelten fontos. "Elítélünk minden olyan megnyilatkozást, amely egyszerű politikai haszonlesésből megkérdőjelezi más országok területi integritását és szuverenitását, illetve figyelmen kívül hagyja az adott országban élő magyar közösség érdekeit és elvárásait" - mondta Martonyi János.

Daniel Lubkivszkij miniszterhelyettes megerősítette, hogy ukrán részről nagyra értékelik Magyarország "Ukrajnával kapcsolatos töretlen álláspontját". Azt mondta, hogy a kisebbségi nyelvi szabályozás kidolgozásánál körültekintően, az európai normák szerint járnak el.

Bármikor megkezdhetjük a gázszállítást

Martonyi János megerősítette, hogy a Magyarországról Ukrajnába irányuló "fordított" gázszállítások technikai feltételei adottak, "annak megkezdésére bármikor készen állunk". Szlovákia már a szerdai hírek szerint megkezdte a gázszállítást Ukrajnába.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség csütörtökön egy jól informált forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő levelet küldött az orosz földgázt vásárló országok vezetőinek az ukrán gázadósság miatt kialakult kritikus helyzetről és annak lehetséges hatásáról az Európába Ukrajnán keresztül továbbított gázra.

Az orosz államfő szerdán a kormány több tagjával folytatott megbeszélést, és az egyeztetésen Dmitrij Medvegyev kormányfő azt mondta, Ukrajna 16,6 milliárd dollárral tartozik Oroszországnak.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter pedig arról számolt be, hogy ezen belül 2,238 milliárd dollár az ukrán gáztartozás.