Infláció: 0 helyett 0,1 százalék

2014.04.11. 09:27

Márciusban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal nőttek az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A háztartási energia, a járműüzemanyagok, a ruházkodási cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, mialatt a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak. A maginfláció viszont 2,7 százalékon állt, szóval még mindig van bőven infláció – derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

Februárhoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek. Ezen belül az élelmiszerek 0,1 százalékkal drágultak. Nőtt a tej (1,8 százalék), valamint az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség és gyümölcs (0,8 százalék) ára. Csökkent azonban az étolaj (2,9 százalék), a tojás (1,4 százalék), a sertéshús (1,2 százalék) és a liszt (1,0 százalék) ára.

A többi visegrádi országban is hasonlóan alacsony az infláció. Nálunk a rezsicsökkentés is hozzájárul ahhoz, hogy az előző évhez képest szinte nem mozdultak az árak – írja rövid kommentárjában a Defacto.io.

A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak egy hónap alatt, 0,6 százalékkal. Átlag felett nőtt az egyéb cikkek (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) ára egy hónap alatt, 0,5 százalékkal. Ezen belül a járműüzemanyagok 0,9 százalékkal kerültek többe. Kisebb mértékű árnövekedés következett be a tartós fogyasztási cikkek (0,2 százalék), a szolgáltatások (0,2 százalék), valamint a szeszes italok, dohányáruk (0,1 százalék) körében. A háztartási energia ára nem változott az előző hónaphoz képest.

Az egy évvel korábbi adatokhoz képest az élelmiszerárak 0,1 százalékkal csökkentek. Ezen belül csökkent a liszt (19,2 százalék), az étolaj (14,8 százalék), a cukor (13,7 százalék), a tojás (10,8 százalék), az idényáras élelmiszerek (4 százalék), valamint a kenyér (3,3 százalék) ára. Drágult viszont a sajt (10,6 százalék) és a tej (11 százalék).