Alkotmánybíróság előtt a takaréktörvény

2014.04.14. 08:02

Keddi teljes ülésén minden figyelmét a takarékszövetkezeti szektor állami átalakításának szenteli az Alkotmánybíróság. Amennyiben a testület most nem dönt, a folyamatot már valószínűleg nem lehet visszacsinálni, írta a Népszabadság.

Az Ab-hoz a százhúsz takarék többségét tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) fordult még tavaly júliusban. A szervezet többek között a saját és az általa képviselt szövetkezetek tulajdonosi jogainak korlátozását sérelmezi, illetve azt, hogy hiányoznak az ehhez szükséges alkotmányos feltételek. Az OTSZ véleménye szerint a törvény diszkriminatív, valamint sérti a vállalkozás szabadsága és a tisztességes gazdasági verseny elvét. Emellett nem teszi lehetővé, hogy a takarékok jogorvoslatot kérjenek, ha nem értenek egyet a föléjük rendelt Takarékbank Zrt., illetve a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete valamely döntésével.

Az állam időközben értékesítette a Takarékbankban lévő többségi tulajdonát a tucatnyi takarék, illetve az azokhoz kötődő magánszemélyek, valamint az FHB-bankcsoport tulajdonában lévő Magyar Takarék Zrt.-nek. Ha az eladási folyamat még azelőtt lezárul, hogy az Ab döntést hoz, a helyzetet már valószínűleg nem lehet visszafordítani.