Nem tud itthon pályázni? Irány Brüsszel!

2014.04.15. 12:16
A hazai uniós pályázatok kiírásaival kapcsolatban meglehetősen ellentmondásos hírek keringenek. Bizonytalan, hogy a vállalkozások az idén milyen mértékben juthatnak uniós pályázati forrásokhoz. Akárhogy is alakul a helyzet, van egy jó hírünk a fejlesztési támogatást kereső kkv-k illetve nagyvállalatok számára: a magyar EU-s pályázati rendszer mellett közvetlenül Brüsszelben is lehet pályázni akár 100 százalékos támogatásra.

Magyarországon eddig kifejezetten kevesen próbálkoztak azzal, hogy közvetlenül Brüsszelből próbáljanak pénzt szerezni, pedig a következő hét év pályázatait már márciusban kiírták. A lehetőség különösen a budapesti és Pest megyei projektek számára érdekes, hiszen ezeket Magyarországon kevésbé támogatták – mondta el az Indexnek Irk Attila, a Greencarpathia Vezetői Tanácsadó Kft. ügyvezetője.

Nehezebben jutottak támogatáshoz a nagyvállalati fejlesztések is, ráadásul mindegyik támogatást munkahelynöveléshez kötötték. Gyakran okozott problémát a szűk pályázási határidő, illetve az, hogy 30- 50 százalék feletti vissza nem térítendő támogatást nehezen tudtak elérni a vállalkozások.

Miért jelenthet megoldást Brüsszel?

Fontos tudni, hogy Brüsszelbe bárhonnan be lehet nyújtani pályázatot, bármekkora cég pályázhat, és egyáltalán nem számít a munkahelyek számának változása sem. A brüsszeli innovációs pályázatok támogatási intenzitása eleve 70 százalékról indul, és a projektek bizonyos fázisai akár 100 százalékos támogatással pályázhatók.

A kedvező elbírálásért azonban meg is kell dolgozni: Brüsszelben eredeti ötletekre számítanak, jól kidolgozott piaci használhatósággal. Hét évre előre tervezhető módon lehet projekteket előkészíteni, mert pontos ütemtervről adnak tájékoztatást. Itt már a vállalkozás projektjéhez leginkább illő pályázat megtalálása is tanácsadói segítséget indokol, olyan sok téma közül lehet választani.

Eddig miért nem pályáztak a magyar cégek?

Magyarországon eddig kevesen jártak sikerrel a brüsszeli pályázatokon, részben a kiírások bonyolultsága miatt, illetve azért, mert a projekt angol nyelven történő szakmai kidolgozása is sokaknak okozott problémát. Minderre megoldást jelenthet, hogy a kiírások bizonyos elemei egyszerűsödtek, és a pályázók állami segítséget is kapnak.

Irk Attila a fentiek mellett további két szempontot említett arra vonatkozóan, hogy a magyar vállalkozások eddig miért nem éltek a brüsszeli pályázatokkal. A projektgazdák egyfelől nem képesek biztosítani az anyagi hátteret az amúgy gyakran jó innovációikhoz, másrészt viszont a termelő cégek nincsenek tisztában azzal, hogy azok az apróbb módosítások, amelyekkel akár beszállítóként is új gyártási elemet hoznak létre, igenis tartalmaznak annyi ötletet, mérnöki fejlesztést, ami elegendő egy brüsszeli nyertes támogatáshoz.

Közvetlen brüsszeli pályázatok – Horizont 2020 keretprogram

A Horizont 2020 keretprogramot európai cégek és szervezetek versenyképességének növelésére dolgozták ki a fejlett európai intézmények támogatásával Brüsszelben.

A következő 7 éves időszakban (2014 – 2020) mintegy 87 milliárd euró összeget különítenek el, amelyet pályázat formájában lehet elnyerni, nagyrészt vissza nem térítendő támogatásként. A keretprogram 3 fő pillére, amelyet a támogatandó projektnek, illetve kutatásnak teljesíteni kell: tudományos áttörést kell jelentenie, üzleti lehetőségként ipari vezető szerepet és versenyképes előnyt kell biztosítania, társadalmi szinten pedig növelnie kell az uniós polgárok életminőségét.