Afrikában elég drágán lehet hazautalni

2014.04.17. 11:38

A szubszaharai Afrika országainak lakói számára elég fontos pénzügyi forrást jelentenek a hazautalások. Az Overseas Development Institute (ODI) kutatásából viszont az derült ki, hogy a becsléseik alapján akár 2 milliárddal több is lehetne a tavaly hazautalt 32 milliárd dollár, amely a régió GDP-jének nagyjából két százalékát tette ki – írja a Quartz.

Jelenleg egy átlagos munkás 25 dollárért tud hazautalni 200 dollárt a szubszaharai otthonába. Angliába, vagy Franciaországba ugyanennyi pénzt 20, az USA-ba pedig csak 12 dollárért lehet utalni.

A hazaküldött pénzek viszont egyre fontosabbak ezeknek a gazdaságoknak, mivel a külföldi segélyezés mértéke egyre csökken. Azt ugyanakkor nem pontosan lehet tudni, hogy miért ennyire drágák a banki szolgáltatások a régióban, de az biztos, hogy az nem segít, hogy a piacot lényegében két cég, a Western Union és a MoneyGram uralja. A pénzügyi piacok szabályozása sem túl fogyasztóbarát, ráadásul viszonylag kevés embereknek van bankszámlája, ami szintén drágítja a banki szolgáltatásokat.