Róna: Tényleg hegedűt vesznek Matolcsyék

2014.04.17. 10:34

„A Magyar Nemzeti Banknak mindent meg szabad tennie, ami nincs tiltva” – ezzel érvelt a jegybank jogásza azzal kapcsolatban, hogy összesen százmilliárdnál is többet költ az MNB új vezetése ingatlanokra, antik hegedűre és festményekre, mondta Róna Péter az ATV-n.

A jegybank felügyelőbizottságának (fb) tagja szerint ugyanakkor ezen elmélet szerint akár egy fagyizót is működtethetne a nemzeti bank. Azt mondta, az MNB közintézmény, azzal foglalkozhat, amire felhatalmazása van, hiszen az adófizetők pénzéről van szó. A költekezésre nem ad jogalapot a jegybanktörvény, nincs ilyen felhatalmazás benne.

A Magyar Nemzeti Bank szerdai cikkünk után közölte, büntetőfeljelentést tesz lapunk ellen. Bár cikkünk állításait nem cáfolták, azt írták, szerintük írásunk hamis, a közbizalom megrendítésére alkalmas.

Róna Péter, az MNB fb-tagja ugyanakkor csütörtökön az ATV-nek azt mondta, az Index által megírt információk többsége helytálló, még az is, hogy egy antik hegedűt is megvásárolna a nemzeti bank, hogy Lajkó Félix rendelkezésére bocsássa.

„Ezzel kapcsolatban egy véleményt kérek a közigazgatási minisztertől, hogy mi ennek a tevékenységnek a jogalapja” – mondta Róna, aki egy rendkívüli felügyelőbizottsági ülést is kezdeményezett, hogy választ kapjanak a felmerülő kérdésekre. Cikkünk nyomán egyébként nem csak az MNB döntött feljelentés mellett – hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen az Együtt-PM Szövetség is.