Magyarországi céget vett a Gazprom Nyefty

2014.04.18. 16:15

Az orosz Gazprom Nyefty állami kőolajcég a szerbiai leányvállalatán keresztül 50 százalékos részesedést szerzett a magyarországi RAG Kiha Kft-ben, írja az ITAR-TASZSZ.

A Gazprom Nyefty pénteki igazgatótanácsi ülésén döntött az energetikai cég 95,68 százalékos tulajdonában lévő, kőolaj-kitermeléssel és feldolgozással, tárolással foglalkozó orosz cég a hozzá tartozó szerbiai Naftna Industrija Srbije (NIS) keresztül megvásárolja-e a kőolaj-és földgázkitermeléssel foglalkozó magyar vállalat felét.

Az ITAR-TASZSZ szerint a NIS 2011 decemberében megállapodást írt alá a RAG Hungary Kft.-vel, ami az osztrák Rohl-Aufsuchungs Aktiengesellchaft (RAG) leányvállalata, a kiskunhalasi szénhidrogén mező közös kutatásáról és feltárásáról. 

Az osztrák RAG Ausztrián kívül Németországban, Magyarországon és Lengyelországban foglalkozik kőolajlelőhelyek kutatásával, feltárásával és kitermelésével, valamint az egyik legnagyobb európai földalatti gáztározó cég, Közép-Európában 5 milliárd köbméteres gáztárolási kapacitással rendelkeznek.