A plázastop miatt is eljárást indít Brüsszel

2014.04.24. 10:29

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a múlt héten az Európai Bizottság a plázastopot elrendelő törvény miatt - derül ki a brüsszeli testület honlapján csütörtökön közzétett információkból.

 A brüsszeli testület múlt szerdán döntött a kötelezettségszegési eljárásokat tartalmazó csomagról. Akkor csak a korábban indított eljárások új szakaszba léptetéséről adott tájékoztatást.

Az újonnan induló eljárásokról csak pár nappal később tesz közzé hivatalos és meglehetősen szűkszavú értesítést, amely az eljárás sorszáma és megindulásának ténye mellett csak a főigazgatóságot jelöli meg, amelyhez az ügy tartozik.

Mi az a kötelezettségszegési eljárás?

A Bizottság olyankor indít kötelezettségszegési eljárást a tagállamok valamelyikével szemben, ha véleménye szerint az nem tesz eleget az uniós jog szerinti kötelezettségeinek. Ilyen eljárást az uniós tagállamok is indíthatnak.

A Bíróság mindkét esetben megvizsgálja az állításokat, és ítéletet hoz. Ha a Bíróság megállapítja a kötelezettségszegést, akkor az érintett ország köteles azonnal megszüntetni azt. Ha az érintett ország nem tesz eleget az ítéletben foglaltaknak, akkor a Bíróság pénzbírságot szabhat ki.