Közel a kamatcsökkentés vége

2014.04.25. 11:36

Közeleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamat csökkentő ciklusának vége a Reuters hírügynökség által megkérdezett 23 elemző szerint. A jövő keddi MNB-kamatdöntéssel az összes elemző szerint 0,1 százalékpontos csökkenéssel 2,5 százalékra változik az alapkamat, de a többség szerint ennél már nem megy lejjebb.

A Saxo Bank szakértője is 0,1 százalékpontos csökkentésre és a monetáris enyhítés leállítására számít. Agata Urbanska-Giner az HSBC elemzője szerint az MNB az előző hónapban nem zárta ki a kamatcsökkentést, márciusban a vártnál alacsonyabb volt az infláció, és a forint árfolyama kissé erősödött az első negyedéves gyengülés után.

Az HSBC munkatársa szerint ezek alapján nincs ok feltételezni, hogy ne lenne még egy 10 bázispontos csökkentés. Peter Attard Montalto a Nomura elemzője szerint is csökkenti a kamatot az MNB, de felhívta rá a figyelmet, hogy nem fog örökké tartani az a kedvező pénzpiaci helyzet, amely lehetővé teszi az alapkamat mérséklését.

Az elemző szerint lesz egy olyan pont, amikor a piacok már túl lazának ítélik a magyar monetáris politikát, de ez még nem az a pillanat. A Reuters elemzése szerint a kamatcsökkentő ciklust segítette a lakossági rezsiköltségek mérséklése, mivel az alacsonyan tartotta az inflációt. Az amerikai monetáris politika is a magyar kamatcsökkentésnek kedvezett, mert a nemzetközi befektetői piacok bőségesen el voltak látva fölös pénzzel, amelyet a kockázatosabb piacokon fektethettek be.

A hírügynökség szerint mostanra viszont már kevesebb a szabad tőke, és az ukrajnai helyzet miatt növekedtek a magyarországi befektetési kockázatok. A várható keddi kamatcsökkentés Lengyelország szintjére vinné le a magyar alapkamatot, de a magyar gazdaság nem olyan erős, mint a lengyel. Ha túl alacsonyra csökken a magyar alapkamat, az megijesztheti a befektetőket - figyelmeztetett a Reuters. Tíz bázispontos utolsó alapkamat-csökkentésre számít Végh István, a Saxo Bank szakértője is. A Saxo Bank pénteki, MTI-hez eljutatott közleményében idézi Végh Istvánt, a bank szakértőjét, aki szerint a várt, 10 bázispontos alapkamat-vágással az alapkamat eléri a pszichés határt jelentő 2,5 százalékos szintet, amely a jegybank által hosszú időn át folytatott kamatcsökkentési sorozat végállomása lehet.

Ez megfelel az MNB álláspontjának, miszerint "az alapkamat érdemben megközelítette azt a szintet, ami az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja". Ennek megfelelően, az MNB kedden várhatóan arra utaló jelzést ad, hogy a következő időszakban a jegybanki politikát a mindenkori makrogazdasági adatok és a környezet semleges értékelése határozza meg.

"Tekintve, hogy márciusban az inflációs ráta rendkívül alacsony maradt, az MNB akár a kamatvágás folytatását is kilátásba helyezhetné arra az esetre, ha a jövőben felmerül a defláció megelőzésének igénye" - idézte a közlemény Végh Istvánt. A szakértő szerint azonban a márciusi álláspont alapján jelenleg nincs deflációs veszély, a magyar gazdaság a makrogazdasági adatok tanúsága szerint kifejezetten jól teljesít, jelentősen csökkent a munkanélküliség és az üzleti szféra kilátásai javultak. Ilyen környezetben a jegybank számára a legjobb lépés a semleges iránymutatás: nem lenne értelme kamatemelési kurzust bejelenteni akkor, amikor a más devizáknál az utóbbi hetekben tapasztalt ingadozás ellenére a forint árfolyama stabil, a befektetők kockázatvállalási hajlandósága pedig Európa- és világszerte változatlan.