Ez lehetett az eddigi legdrágább választás

2014.04.28. 07:39

A korábban feltételezett összegnél olcsóbb lehet az EP-választások költsége, az április országgyűlési választások költsége azonban a korábban tervezett 6-6,5 milliárd helyett 8 milliárdba is kerülhet, írta a Világgazdaság.

Az európai parlamenti választásra megközelítőleg 5 milliárd forint kiadást terveztünk, mondta a lapnak a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Ebből a tervek szerint a különböző urnák, a szavazófülkék, az egységcsomagok, valamint ezek csomagolás és szállítása 142 millió forint körül várható.

Még az április 6-i országgyűlési választások előtt az NVI azt közölte várhatóan 6-6,5 milliárd forintba fog kerülni egy-egy szavazás (országgyűlési, EP, önkormányzati). A három esemény várható költségét 18-19,5 milliárdra tették, ami már jóval túllépte az idei és a tavalyi büdzsében erre biztosított 12,3 milliárdos keretet.

A 6-6,5 milliárdos tételhez képest az EP-választásokra tervezett 5 milliárd csökkenést jelent. A korábbiaktól eltérően az idén már egyfordulós országgyűlési választásokkal kapcsolatban az NVI legutóbb 8 milliárd közeli tervezett összeget jelzett, így valószínű, hogy az idei április volt minden idők legköltségesebb választása Magyarországon. (A korábbi parlamenti választások 5,5-5,4 milliárd forintba kerültek.)

  • Az áprilisi szavazásnál a helyi és területi választási szervek részére közel 3,1 milliárdot terveztek. Az informatikai kiadásokra 3,3 milliárdot szántak, a postaköltségre 800 milliót.
  • A nyomdai kiadásokra 1,1 milliárdot céloztak meg, az egyéni képviselőjelölteket, a pártlistákat tartalmazó szavazólapok, a különféle értesítők elkészítésére 514 milliót terveztek.
  • Az eddig ismert adatok alapján a levélszavazás költsége 162 millió forintot tesz ki. A külképviseleti szavazások lebonyolítása az NVI jelenlegi számításai alapján mintegy 150 millióba került.
  • A különböző urnák, a szavazófülkék, az egységcsomagok (például a nemzeti színű szalagok, tollak), ezek csomagolása, szállítása mintegy 160 millió forint volt. A szavazatszámláló bizottsági tagokat 20 ezer forint tiszteletdíj illeti meg, korábban a parlamenti és az EP-választások kapcsán erre 1,6 milliárdot terveztek.