Ausztriában adót csalók, figyelem!

2014.05.05. 14:54

Az osztrák bankoknak a jövőben tilos lesz az érintett külföldi ügyfeleiket arról tájékoztatni, hogy valamely külföldi hatóság irántuk érdeklődik – írja a Világgazdaság a Der Standardra hivatkozva. Olyan feltételezett adócsalókról van szó, akik folyószámlát nyitottak osztrák bankoknál.

Auszriát annak idején az OECD szólitotta fel arra, hogy az erre vonatkozó hatályos törvényt korrigálja. Az a szemrehányás hangzott el a bankokkal szemben, hogy késleltették a feltételezett adócsalókra vonatkozó nyomozásokat. A vonatkozó törvény módosítása szerint a bankokhoz érkező hatósági tájékoztatási kérést és az ehhez kapcsolódó valamennyi tényt és eseményt titokban kell tartani az ügyfelekkel és harmadik személyekkel szemben.

A módosítást a kormány már jóváhagyta és május végén a parlamenten is átmegy, s az új szabályozás megjelenik majd a hivatalos közlönyben. Sonja Steissl, az osztrák pénzügyminisztérium államtitkára szerint mivel a külföldről az osztrák bankokhoz érkező hivatalos segélykérelemről nem kell tájékoztatást adni az érintett folyószámla-tulajdonosoknak, megakadályozható lesz, hogy időt rabló formalitások miatt pénzeket lehessen gyorsan külföldre passzolni. "Még időben történő eltitkolásra többé nem lesz lehetőség" - tette hozzá.