Rengeteg aranyat találtak egy elsüllyedt hajóban

2014.05.06. 12:33

Rendkívüli találatról számolt be a mélytengeri expedíciókra szakosodott Odyssey Marine Exploration, írta a portfolio.hu. A társaság 1000 uncia aranyat hozott felszínre egy több mint 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajó roncsairól, amely ráadásul további közel 100 millió dollár értékben rejthet aranyat.

A lapátkerekes gőzhajó 1857. szeptember 2-án került viharba, mely a vesztét okozta a dél-karolinai partok mentén, a SS Central America a legnagyobb ismert víz alatti aranyrakománnyal rendelkező hajó. Az Odyssey számításai szerint a hajó fedélzetén érmék formájában további mintegy 86 millió dollár értékű arany található.

A fedélzeten 477-en utaztak , többségében bányászok és üzletemberek, akik Kaliforniából az aranyláz idején felhalmozott vagyonukkal indultak haza. Az elsüllyedt hajó roncsait 1988-ban találták meg. A bejelentésre az Odyssey Marine Exploration részvényeinek az árfolyama a tegnapi kereskedésben 7,6 százalékkal került feljebb, majd a zárást követően további közel 1 százalékkal emelkedett.