Álrevizorok riogatják az országot

2014.05.14. 09:36

Az adóhatóság munkatársainak semmi köze azokhoz a furcsa ellenőrzésekhez és bírságokhoz, amelyek a napokban a sajtóban megjelentek – közölte a NAV. Az újságokban leírtak alapján "egyértelmű, hogy ezekhez semmi közük a NAV munkatársainak, az állítólag megtörtént esetek egyetlen részletükben sem azonosíthatóak az adóhivatal revizorainak jogszabályban meghatározott ellenőrzései gyakorlatával" – írja az adóhatóság.

A NAV szerint a helyszíni ellenőrzéskor – egyes kivételeket nem számolva* – a revizor pénzt nem vehet át az ellenőrzött adózóktól.

Ezért a NAV is javasolja, hogy "minden ellenőrzés során győződjenek meg az ellenőrzést végzők személyazonosságáról és az ellenőrzésre feljogosító megbízólevél meglétéről. Tartsák szem előtt azt is, hogy a helyszíni vizsgálatról minden esetben jegyzőkönyvnek kell készülnie, amit a hatóság és az adózó képviseletében jelenlévőknek alá kell írniuk. Gyanúra adhat okot, ha ezek közül bármelyik elmarad, vagy a dokumentumok hitelessége megkérdőjelezhető. Ilyenkor ajánlatos rendőrt hívni, aki tisztázhatja a helyzetet."

*Külföldi árusok ellenőrzésénél van lehetősége a NAV-nak arra, hogy árukészletet foglaljon le, vagy helszíni pénzbírságot szabjon ki. A revizor ekkor is köteles nyugtát kiállítani, és a külföldi árusnak is van joga fellebbezni.