Pompásan teljesít a magyar ipar

2014.05.14. 10:05
Külföldieknek nagyon sokat adunk el, belföldön meg keveset. De az ipar egésze dönget.

Idén márciusban az ipari termelés 10,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a KSH. A termelés bővülésében elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak növekedése játszott szerepet.

A termelés az első negyedévben 8,4 százalékkal magasabb volt, mint 2013-ban. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési termelés márciusban 0,4 százalékkal nőtt.

kshipar.png

Az ipari export az év első három hónapjában 11,9, márciusban 14,7 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipari export felét adó két alágból a járműgyártás kivitele márciusban jelentősen, 26 százalékkal nőtt, míg számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 2,6 százalékkal emelkedett. Az utóbbi alág kivitelében legutoljára 2013 áprilisában mértek növekedést.

Az ipar belföldi értékesítése január-márciusban 3,0, és márciusban is hasonló mértékben, 3,2 százalékkal csökkent év/év alapaon. A feldolgozóipar belföldi eladásai viszont márciusban 6,4 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit.