Sokba kerül az államnak a kasszamutyi

2014.05.14. 07:40 Módosítva: 2014.05.14. 07:40

Összesen több mint 68 ezer pénztárgép után, több mint 2,8 milliárd forint összegben nyújtottak be nyilatkozatot az előleg, illetve vételár állam általi átvállalására a visszavont engedélyű pénztárgépek, illetve az előlegekkel eltűnt vállalkozás miatt pórul járt kereskedők - tudta meg az MTI az adóhatóságtól.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) január 23-án jelentette be, hogy visszavonta az Alt Cash Kft. és a Japán Cash Company Kft. egy-egy, korábban már jóváhagyott online pénztárgépének engedélyét, indoklásuk szerint mindkét típus adóelkerülésre adott volna lehetőséget az adóügyi ellenőrző egység (AEE) funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt. A két érintett forgalmazótól gépet rendelők állami támogatás formájában megkaphatták az igazoltan megfizetett előleget, foglalót, ha új gépet rendeltek a NAV honlapján, s követelésüket az államra engedményezték.

A Patkós-Cassa viszonteladóként kínált online pénztárgépeket, több száz megrendelőtől vett át előleget, utána azonban elérhetetlenné vált. Az ügyben csalás gyanújával rendőrségi nyomozás folyik. A kormány ez esetben is átvállalta a befizetett előlegeket, vételárakat, amennyiben az érintettek követelésüket az államra engedményezték. A kormány korábban jelezte, hogy jogi úton fellép mindhárom pénztárgép-forgalmazó cég ellen.

Még nincs meg a százezer

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI megkeresésére közölte: eddig több mint 90 ezer online pénztárgépet helyeztek üzembe. Pontos választ június 30-a után tudnak adni arra a kérdésre, hogy a gépeket megvásárlók közül hány kereskedő vehette igénybe az 50 ezer forintos állami támogatást, illetve, hogy hányan estek el tőle azért, mert kicsúsztak a rájuk vonatkozó üzembe helyezési határidőből.

A vevő ugyan rögtön a pénztárgép megvételekor 50 ezer forinttal kevesebbet fizet a pénztárgépért, de az eladó (gyártó, forgalmazó) 2014. június 30-áig kérheti a támogatás kiutalását. Ezért ezt követően lehet csak pontos információt szolgáltatni arról, hogy ténylegesen hány pénztárgép után tudták az adózók az állami támogatást igénybe venni - közölte az adóhatóság.

50 ezer jár

Az online pénztárgépeket főszabály szerint legkésőbb január 31-éig kellett üzembe helyezni ahhoz, hogy a kasszacsere költségeit csökkenteni lehessen az 50 ezer forintos állami támogatással. Ezt a határidőt egyszer meghosszabbította a kormány: azoknak a kereskedőknek, akik betartották a géprendelésre vonatkozó határidőket február 28-áig, illetve április 30-áig a visszavont engedélyű pénztárgépeket forgalmazó Alt Cash Kft., a Japán Cash Kft. és az előlegekkel eltűnt Patkós Cassa Kft. volt ügyfeleinek.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az áprilisi határidő lejárta előtt az MTI-nek azt mondta, sok olyan kereskedő van, aki jogosult a támogatásra, ám önhibáján kívül nem jut hozzá a pénztárgéphez a határidőig, mert a szállító nem tudta még átadni a megrendelt eszközt. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azonban közölte, a tárca nem dolgozik az állami támogatás határidejének megváltoztatásán.

Még hat

Korábban az Online Pénztárgépre Kötelezettek Facebook Közössége arra kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy rendeleti úton hosszabbítsa meg az online pénztárgépek üzembe helyezési határidejét minden vállalkozó számára, aki határidőre megrendelte a gépet. Nyílt levelük szerint jelentős vállalkozói csoport, több tízezer ember nem tudta teljesíteni a február 28-ai üzembe helyezési határidőt, az időben megrendelt pénztárgépet ugyanis a gyártási kapacitások miatt nem kapták meg.

A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) az utóbbi napokban újabb hat pénztárgépre adott ki forgalmazási engedélyt, köztük az Alt Cash Kisker Online elnevezésű gépére. A MEKH legutóbbi típusvizsgálati döntései alapján 110 engedélyezett online pénztárgépből választhatnak a kereskedők.