Ukrajna a régi orosz gázárat akarja

2014.05.15. 13:01

Ukrajna a régi orosz gázár visszaállítása esetén rendezné Moszkvával szembeni gázadósságát. Oroszország a hét elején jelentette be, hogy júniusban már csak azután szállít földgázt Ukrajnának, ha az előre rendezi gázszámláját. Ukrajna kész visszafizetni Oroszországgal szembeni, csaknem 4 milliárd dolláros gázadósságát május végéig, ha Moszkva visszaállítja az április 1-je előtt alkalmazott gázárat, írta az MTI.

Oroszország áprilistól jelentősen emelte az Ukrajnának szánt földgáz árát, ezer köbméterenként 268,5 dollárról 485 dollárra, miközben az európai országok átlagosan 370-380 dollárért kapják az energiahordozót. Ihor Didenko ukrán energiaügyi miniszterhelyettes csütörtökön azt mondta, hogy "Kijev május végéig mintegy 4 milliárd dollárt utal át, ha ismét 268,5 dollár lesz a gázár, azaz amiről az utolsó megállapodás is szólt a Gazprom és az ukrán Naftogaz között".

Az ukrán miniszterhelyettes elmondta azt is, hogy a Naftogaz mintegy 300 millió dollárt fizetett ki a januárban és részben februárban importált orosz fölgáz után. Oroszország a hét elején jelentette be, hogy júniusban már csak azután szállít földgázt Ukrajnának, ha az előre rendezi gázszámláját. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök közölte: ha az összeg június 3-án délelőtt 10 óráig nem érkezik meg, akkor leállítják a gázszállításokat.