Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

33 milliós végkielégítést kapnak az Opel-dolgozók

2014.05.16. 13:13

Az év végén mintegy 110 ezer eurós (33,6 millió forintos) végkielégítéssel távozhatnak az Opel bochumi üzeméből az elbocsátott dolgozók - hivatkozik a Frankfurter Allgemeine Zeitungra az MTI. 

Az Opel a legutóbbi eladási sikerei ellenére és kitart a bochumi üzem bezárása mellett - ami nem lesz olcsó mulatság számára. A leépítés 551,8 millió euró költséggel jár majd, ami az elbocsátani tervezett dolgozók számával elosztva fejenként több mint 160 ezer euró. Ugyanakkor az elbocsátott dolgozók fejenként csak mintegy 110 ezer euró végkielégítést kapnak, a fennmaradó összeget egyebek között a korai nyugdíjazás pénzügyi feltételeinek rendezésére és egyéb hasonló kiadásokra fordítja az Opel.

Az összegekről a Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülése szerint az Adam Opel AG igazgatótanácsának március végi ülésén született döntés. A konszern szóvivője nem erősítette meg a FAZ értesülését. A bochumi gyár bezárásával 3300 munkahely szűnik meg az év végén.

Az elbocsátás költségei mellett a termelőeszközök áttelepítésének költségeivel is számolnia kell az Opelnek. A Bochumban gyártott Zafira gyártósora Rüsselsheimbe kerül át. Költségekkel jár továbbá majd a megszüntetett üzem területének megtisztítása, helyreállítása is.